ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Industria informaticii e un motor important al creșterii economice din R. Moldova, susţine Pavel Filip

14:50 | 15.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Industria informaticii este un motor important al creșterii economice din R. Moldova. Declaraţia a fost făcută de Premierul Pavel Filip într-un interviu oferit cu ocazia împlinirii unui an de activitate a Centrului de Excelență în domeniul TIC (Tekwill), comunică MOLDPRES.

Şeful Executivului a specificat că odată cu implementarea proiectului Tekwill a fost satisfăcută una din problemele cheie ale industriei IT din țara noastră – nevoia tot mai mare de resurse umane calificate. 

“Prin realizarea acestui proiect s-a creat un centru educațional, inovațional și de antreprenoriat  IT, care oferă planuri de instruire, formatori și laboratoare moderne, asistență pentru lansarea și susținerea afacerilor în IT, precum și oportunități de cercetare și dezvoltare. Chiar dacă s-a scurs abia un an, Tekwill poate fi numit una dintre locomotivele industriei IT din Moldova”, a spus Filip. 

Premierul a menţionat că realizările au fost posibile inclusiv datorită partenerilor de dezvoltare - Guvernul SUA și Guvernul Suediei, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, Universitatea Tehnică a Moldovei, precum și companiile internaționale IBM şi Microsoft.

“Inițiativele Tekwill se înscriu perfect și contribuie mult la realizarea obiectivelor politicilor promovate de Guvern, în mod special a Strategiei Moldova Digitală 2020 și a Strategiei de creștere a industriei IT. Contribuția vine în special în partea care ține de furnizarea unui mediu potrivit pentru dezvoltarea capitalului uman IT și a inovației IT, facilitarea și consilierea în lansarea și dezvoltarea afacerilor IT, identificarea și formarea echipelor pentru proiecte IT”, a adăugat Filip. 

El a precizat că Tekwill constituie un proiect, care trebuie să fie un model și pentru alte centre universitare şi este deja un brand și un punct de atracție pentru investitorii și profesioniștii IT. “Guvernul va continua să sprijine acest sector strategic și cu un enorm potențial de dezvoltare, care poate crește și mai mult în anii următori”, a conchis Pavel Filip.

Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” a fost lansat acum un an şi este o platformă educațională și un hub antreprenorial menit să amplifice rolul și potențialul industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor  din Moldova. Spaţiul dedicat Tekwill este pus la dispoziţie de Universitatea Tehnică a Moldovei, şi are o suprafaţă de 3400 metri pătraţi. Tekwill oferă acces la 150 de spații de coworking, 12 săli de întâlniri și conferințe şi 10 oficii.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18002068

img18002068

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!