ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova este interesată în preluarea experienței Bulgariei în educarea și formarea cadrelor diplomatice

13:30 | 19.04.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Republica Moldova este interesată în preluarea experienței Bulgariei în educarea și formarea cadrelor diplomatice naționale, inclusiv în baza Institutului Diplomatic din Sofia, care din momentul formării este principala școală de cadre pentru Ministerul Afacerilor Externe. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cursul întrevederii cu directorul Institutului Diplomatic din Bulgaria, Tanya Mihaylova, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

Potrivit ministrului Tudor Ulianovschi, experiența partenerilor de dezvoltare în instruirea profesională a cadrelor diplomatice este foarte importantă pentru Republica Moldova, în special acum, când țara noastră se implică tot mai activ în diferite procese regionale și internaționale prin intermediul organizațiilor și platformelor mondiale. ”Doar având diplomați cu o bună pregătire profesională, bazată pe cele mai moderne practici internaționale, poți promova cu succes interesele naționale atât în relațiile bilaterale cu partenerii, cât și în cadrul diferitelor organizații și forumuri internaționale. Pornind de la acest deziderat, ne propunem cu susținerea colegilor din alte state, care au o asemenea experiență, precum și a diferitelor platforme educaționale cu un background în domeniu, să creăm acest potențial diplomatic și în Republica Moldova”, a accentuat ministrul Ulianovschi.

Tanya Mihaylova a salutat poziția MAEIE, menționând că formarea unui corp diplomatic profesionist, capabil să promoveze interesele naționale la diferite nivele, constituie baza succesului politicii externe a unui stat. ”Orice stat are nevoie de cadre de o înaltă pregătire, atât pentru serviciul diplomatic, cât şi pentru autorităţile administraţiei publice în general, deoarece numai în acest caz putem vorbi despre implementarea politicilor și strategiilor de dezvoltare, realizate de autorități la diferite nivele”, a spus directorul Institutului Diplomatic din Bulgaria.

În context, Tanya Mihaylova a menționat că instituția pe care o reprezintă este deschisă spre o colaborare cu MAEIE, fiind dispusă să pună la dispoziția părții moldovenești toată experiența și expertiza acumulată în instruirea corpului diplomatic.

Directorul Institutului Diplomatic din Bulgaria a susținut o prelegere pentru tinerii diplomați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cursul căreia a vorbit despre programele de instruire și obiectivele instituției pe care o reprezintă, cursurile de pregătire profesională, etc. 

img18003159

img18003159

img18003159

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!