ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Națională a inaugurat o expoziție de documente și publicații dedicată parcursului european al R. Moldova

16:09 | 08.05.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 mai. /MOLDPRES/. O expoziție-eveniment cu genericul ”Parcursul European al Republicii Moldova” a fost inaugurată astăzi la Biblioteca Națională.  Evenimentul a fost organizat în contextul celebrării Zilei Europei 2018 în R. Moldova și Anului European al Patrimoniului Cultural, informează MOLDPRES.

Manifestarea a fost deschisă cu interpretarea de către colaboratoarele bibliotecii Veronica Văluță-Bantaș și Diana Lupușor-Silvestru a Imnului Uniunii Europene ”Odă bucuriei”.

În alocuțiunea sa, directorul general al instituției, Elena Pintilei a menționat că scopul acestui eveniment este de a familiariza publicul larg cu politicile și prioritățile Uniunii Europene în R. Moldova, beneficiile integrării europene, programele și oportunitățile de finanțare oferite de UE și  de a asigura vizibilitatea acțiunilor de informare și comunicare europeană ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și ale Centrului Pro-european de servicii și comunicare  al BNRM, care facilitează accesul cetățenilor la informația europeană.

Potrivit sursei citate, expoziția cuprinde o serie de documente și publicații privind dezvoltarea relațiilor și cooperarea Republicii Moldova cu UE, disponibile în sala de lectură a Centrului Pro-european de servicii și comunicare, precum și cărți, albume din colecția Serviciului Arte si hărți al BNRM. Totodată, sunt  expuse și unele documente  privind Consiliul Europei, un partener de bază al UE. Cooperarea dintre aceste două organisme  se poziționează ca fiind un proiect comun european, ce a obținut cel mai înalt nivel de relații reciproce. Toate acestea oferă informații detaliate vizând asocierea politică și economică UE - RM, asistența europeană, regimul liberalizat de vize, itinerariile culturale europene, etc.

”Pe parcursul anului, Biblioteca Națională a reușit să implementeze proiecte europene, precum și să semneze o serie de acorduri de parteneriat cu mai multe biblioteci din spațiul european: România, Polonia, Cehia, Lituania și alte țări”, a specificat Elena Pintilei.

În context, Daniela Cujbă, șefa Direcției Integrare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a subliniat că biblioteca este mai mult decât un spațiu de lectură, este și un spațiu al cunoașterii și promovării valorilor, inclusiv a valorilor europene.  De asemenea, oficialul  a afirmat că Uniunea Europeană este un spațiu al democrației și civilizației, care știe să asigure cetățenilor săi pace și siguranță, un spațiu al pluralismului, al libertății de  circulație, al unei economii puternice într-o continuă dezvoltare. ”Uniunea Europeană susține cultura Republicii Moldova prin diverse proiecte, care asigură parcursul european al țării noastre”, a  accentuat Daniela Cujbă.

Prezent la eveniment, Fabien Schaeffer, manager de proiecte pentru educație și cultură în cadrul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, a trecut în revistă mai multe realizări obținute de către țările Uniunii Europene și a invitat cetățenii să participe la acțiunile din „Orășelul European” care vor avea loc weekendul viitor în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

La rândul său, Orest Dabija, șef de direcție la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a menționat că  biblioteca este un spațiu foarte potrivit pentru a discuta despre ideea europeană și valorile europene, o idee la care s-a muncit timp de secole până în prezent. El a  specificat că tocmai cartea a fost cea care a contribuit decisiv la formarea și promovarea ideii europene.

Expoziția va fi deschisă până la 31 mai.

(Reporter N. Roibu, editor  M. Jantovan)

img18003751

img18003751

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!