ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În satul Mereni a fost depistat un focar de pestă porcină africană

12:21 | 11.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/.  Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat într-o gospodărie din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin testele de laborator, a confirmat la finele săptămânii trecute infecţia la porci domestici într-o gospodărie particulară, situată la 1,5 km de această localitate, transmite MOLDPRES cu referire la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Imediat ce Direcția raională pentru siguranța alimentelor Anenii Noi a fost informată despre apariția cazului de îmbolnăvire, specialiștii subdiviziunii s-au deplasat la fața locului pentru examinarea situației, unde au prelevat probe pentru analize de laborator și au impus restricții de mișcare a animalelor. 

Totodată, a fost  întrunită Comisia Antiepizootică Excepțională care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

După confirmarea de către CRDV a apariției focarului, ANSA a notificat structurile abilitate de nivel național, precum  și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, alți parteneri externi despre apariția unui nou focar de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și este efectuată de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Anenii Noi, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și   eradicarea ei. Totodată, Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii, pieririi animalelor sau al depistării  cadavrelor de mistreți  și recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasa, fără tratament sau vaccin în prezent, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul PPA se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare ce provin de la animale infectate, insecte care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în materialele fecale ale animalelor infectate, până la 3-6 luni in produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată. Mortalitatea animalelor infectate este de 100%.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18004917

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!