ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 160 de persoane au fost reținute de ofițerii anticorupție în 11 luni ale acestui an

15:47 | 07.12.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Peste 160 de persoane au fost reținute de ofițerii anticorupție în perioada ianuarie-noiembrie curent. Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Bogdan Zumbreanu, a prezentat astăzi rezultatele activităţii instituției pentru 11 luni ale acestui an și a expus prioritățile instituției pentru anul viitor, transmite MOLDPRES.

Șeful CNA a făcut o retrospectivă a celor mai răsunătoare cazuri. Este vorba de operaţiunile din domeniul sănătăţii, când au fost reţinuţi mai mulţi medici, bănuiţi de afaceri dubioase cu companiile farmaceutice, precum şi documentarea cazurilor de extorcare a banilor de la pacienţi – dosarele „Tomograf 1” şi „Tomograf 2”.

De asemenea, au fost amintite şi intervenţiile din educaţie, fiind menţionat dosarul de învinuire a peste 60 de persoane pentru crearea unei scheme de colectare de bani de la studenţii Academiei de Studii Economice pentru susţinerea examenelor, pentru diplome, pentru teze de licenţă etc. Un alt dosar vizează fostul şef al asociației obștești Lăstăraş, reţinut pentru gestionarea frauduloasă a banilor colectaţi de la părinţii copiilor care frecventau instituţia preşcolară.

Printre dosarele care au avut o rezonanţă deosebită este şi cel al „mitei pentru judecători”. Atunci, CNA şi procurorii au reţinut mai mulţi magistraţi, avocaţi, un procuror şi un medic, bănuiţi că ar fi pretins şi dat bani pentru muşamalizarea unor dosare, aflate pe rolul instanţelor de judecată. Totodată, s-a vorbit despre dosarul în care este învinuit decanul de la facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova. Ofiţerii CNA bănuiesc că acesta ar fi implicat în fraudarea examenelor pentru susţinerea tezelor de doctor.

De asemenea, au fost investigate zeci de dosare care vizează ilegalităţile cu terenuri şi construcţii, în care sunt învinuiţi mai mulţi funcţionari ai Primăriei Chişinău, dar şi intermediari. Un alt dosar este cel ce vizează mai mulţi angajaţi ai întreprinderii de stat „Gările şi staţiile auto”, care au fost documentaţi pentru colectare ilicită de bani pentru protejarea traficului ilicit de pasageri sau de mărfuri.

În total, în 11 luni ale anului curent, au fost depistate peste 700 de infracțiuni de corupție. Printre subiecții actelor de corupţie din sectorul public se numără: 42 de primari și vice-primari, 40 persoane din domeniul ocrotirii sănătăţii, 11 directori sau adjuncţi de întreprinderi de stat, 71 persoane din domeniul educaţiei și 26 inspectori de poliţie. La fel, instituția a aplicat sechestru asupra bunurilor în sumă totală de circa 170 de mln de lei. Conform datelor CNA, localitățile cele mai afectate de corupţie sunt:  mun. Chişinău, mun. Bălţi, UTA Găgăuzia, mun. Cahul, or. Criuleni și Soroca.

Șeful Centrului a specificat că, pentru anul 2019, CNA îşi propune să-şi fortifice prezenţa în rândul instituţiilor de control. „Prioritatea numărul unu este încrederea cetăţeanului că, atunci când  va interacţiona cu sectorul public, nu va fi supus unor abuzuri sau altor ilegalităţi, iar dacă acest lucru se va întâmpla, să aibă convingerea că CNA va interveni pentru a-i apăra drepturile”, a conchis Bogdan Zumbreanu.

img18010970

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!