ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De astăzi, pedepsele pentru șoferii care urcă băuți la volan vor fi înăsprite

10:37 | 14.12.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Pedepsele pentru șoferii care urcă băuți la volan au fost înăsprite. Astăzi intră în vigoare noile amendamente ale legii prin care conducătorii auto care vor fi prinși băuți la volan vor rămâne fără permis de conducere, iar cei care depășesc limita de viteză riscă amenzi mai mari, transmite MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut azi de către șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, în cadrul unui eveniment public. Potrivit lui Pânzari, măsurile de înăsprire a pedepselor sunt necesare întrucât aplicarea amenzilor s-a dovedit a fi ineficientă. „Starea de ebrietate este una din principalele motive de produce a accidentelor, de aceea s-a decis modificarea pedepselor. Legea este făcută pentru a fi respectată, dar mai ales pentru a vă afla mereu în siguranță. Am spus și anterior că „Am băut doar un pahar" e un motiv suficient să vă lăsați mașina în parcare! Mă adresez șoferilor să nu consume alcool atunci când intenționează să urce la volan, deoarece acest fapt reprezintă un risc atât pentru conducător, cât și pentru ceilalți participanți la trafic”, a spus Pînzari.

Potrivit noilor prevederi, permisul șoferilor ce conduc în stare de ebrietate va fi ridicat imediat pentru o perioadă de la 6 luni – în cazul primei abateri și până la 3 ani – în cazul abaterii repetate. Termenul va fi stabilit de instanța de judecată în cel mult trei zile, iar în acest timp șoferii nu vor mai putea circula cu un permis provizoriu, noțiunea respectivă fiind anulată.

Solicitat de agenție, juristul Inspectoratului Național de Patrulare, Veceaslav Sârbu, a specificat că pentru cei care sunt depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, sancțiunile vor fi mai dure - permisul acestora va fi anulat pentru cel puțin 4 ani. „Totodată, pentru condusul în stare de ebrietate avansată va fi exclusă amenda, aceasta fiind substituită cu munca neremunerată, până la 240 de ore, în folosul comunității. De asemenea, pachetul anti-alcool exclude carența în legislație, care le dădea judecătorilor și procurorilor o marjă de interpretare. Și anume, potrivit Codului penal (art. 55), cei care sunt prinși în stare de ebrietate avansată la volan pot fi eliberați de răspundere penală dacă sunt la prima abatere sau dacă au la întreținere un minor. Această prevedere a fost anulată”, a afirmat Sârbu.

Pentru a perfecta un permis nou, șoferii vor susține repetat examenul auto. „De asemenea, după expirarea termenului pentru care permisul a fost ridicat provizoriu sau anulat, o condiție obligatorie pentru obținerea acestuia este frecventarea de către șoferi a Programului anti-alcool și antidrog. Cursul va fi ținut de angajați ai Inspectoratului Național de Probațiune și va urmări responsabilizarea persoanelor care au urcat în stare de ebrietate la volan prin instruiri în grup și lecții individuale. Programul de 20 de ore va costa 4000 de lei. La finele cursului va fi oferit un certificat confirmativ, care va fi solicitat la oferirea unui nou permis de conducere”, a spus Veceaslav Sârbu.

Mașina șoferului aflat la volan în stare de ebrietate va fi transportată la o parcare specială în cazul în care șoferul nu este însoțit de către o persoană care este capabilă să conducă ori nu va găsi o persoană care să urce la volan în locul lui.

Prevederile documentului se referă și la cazurile în care mașina a fost lăsată în loc interzis sau staționarea acesteia poate genera un pericol pentru interesul public. Astfel, mașinile urmează a fi transportate la o parcare specială, contra unei plăți de 250 de lei, achitată de șofer. Fiecare oră de parcare va costa de la 15 la 40 de lei, în funcție de tipul autovehiculului și perioada pentru care acesta rămâne parcat. Serviciile de ridicare, transportare şi depozitare a autovehiculelor vor fi prestate de Întreprinderea de Stat „Servicii Pază a MAI”, în baza procesului verbal de constatare a contravenției.

Printre alte modificări aprobate în scopul prevenirii accidentelor rutiere se numără și mărirea amenzilor pentru depășirea limitei de viteză. Astfel, pentru depășirea vitezei cu 10-20 km/oră, amenda maximă crește de la 600 la 900 lei. Cei care depășesc viteza cu mai mult de 40 km/oră vor fi amendați cu până la 1800 lei, față de 1500 lei cât era limita maximă până acum.

Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare, în ultimii doi ani, din 5000 de accidente rutiere, aproximativ 600 au fost provocate de persoanele ce conduceau autovehiculele în stare de ebrietate. Peste 50 dintre șoferi au murit, iar câteva sute s-au ales cu diverse traumatisme. La fel, în aceeași perioadă, au fost înregistrate peste 2700 de cazuri în care vinovații au scăpat de răspundere.

img18011180

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!