ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Grigore Vieru a fost comemorat la zece ani de la trecerea în eternitate

14:27 | 18.01.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Scriitori, compozitori, ziarişti, oameni de cultură, profesori, elevi şi copii s-au adunat astăzi la mormântul lui Grigore Vieru din Cimitirul Central Ortodox din capitală pentru a-l comemora la zece ani de la trecerea sa în eternitate, informează MOLDPRES.

Tot aici a avut loc un parastas oficiat de către protoiereul mitrofor Ioan Ciuntu, parohul Catedralei ”Sfânta Teodora de la Sihla”.

Solicitat de MOLDPRES, Călin Vieru, feciorul regretatului poet, a menționat că tatăl său este așezat lângă Dumnezeu, iar tot ce a visat el se va împlini în curând. ”Grigore Vieru se bucura de respect şi de popularitate, astfel încât îl simțim mereu printre noi. După trecerea sa în eternitate au fost dezvelite mai multe busturi în R. Moldova şi România. Creația lui este cunoscută de către copii și maturi”, a  subliniat Călin Vieru.

În context, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că Grigore Vieru are meritul deosebit, de ordin istoric chiar, că ne-a întors la izvoare, la rădăcinile ființei noastre, la cele sfinte, la sacru. ”El a reabilitat eticul, esteticul și sacrul. A fost și un poet religios. Ne-a întors la Eminescu prin acea poezie testamentară -”Legământ”, care a fost manifestul generației lui, generației șaizeciste și care este actuală și astăzi. Ne-am amintit și cu ocazia Zilei Culturii Naționale de acest poem, pe care eu l-am recitat la Academia Română și mulți academicieni îl cunoșteau. Grigore Vieru ne-a întors la cititor. El a avut grijă de cititor – a scris simplu și profund pentru toți cititorii - de la opt la 80 de ani”, a accentuat Mihai Cimpoi.

La rândul său, poetul Nicolae Dabija a spus că de zece ani vorbim de Grigore Vieru-omul la timpul trecut, dar de Grigore Vieru-poetul – la timpul viitor. ”Poetul Grigore Vieru este mai prezent după moartea lui în viața noastră de fiecare zi, în viața școlilor, a instituțiilor de cultură, mai mult decât atunci când era om și umbla printre noi, se ducea la întâlniri cu cititorii. M-am convins de acest lucru la multele întâlniri cu cititorii pe care le-am avut în instituțiile de învățământ din R. Moldova și în cele din România. Sunt întâmpinat de fiecare dată cu cântece pe versurile lui Grigore Vieru. El este prezent printre noi. Dorul de Grigore Vieru este suplinit prin poemele sale pe care le citim. Poezia lui Grigore Vieru mai trebuie redescoperită. Grigore Vieru este nume de stradă, nume de bibliotecă, nume de cenaclu, de carte, adică Grigore Vieru are o altă viață, a doua lui viață, care e legată de spiritualitate și care developează adevăratul chip al celuia care s-a numit în istoria noastră și în istoria literaturii noastre Grigore Vieru”, a constatat Nicolae Dabija.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuţe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este şi autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe şcoli din R. Moldova, un bulevard din capitală şi o stradă la Iaşi, România, îi poartă numele.

img19000421

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!