ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Băncile au cumpărat în 2018 de la populaţie valută străină în sumă de peste 3,3 miliarde de dolari

11:39 | 22.01.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Băncile comerciale din Republica Moldova au cumpărat, în anul 2018, de la persoane fizice valută străină în sumă echivalentă cu 3 miliarde 343 milioane de dolari SUA. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat astăzi că, în decembrie, cumpărările pe piaţa valutară în numerar de valută de la persoanele fizice s-au cifrat la 260 milioane de dolari, informează MOLDPRES.

Potrivit BNM, persoanele fizice vând, de regulă, euro şi dolari, care reprezintă partea preponderentă în vânzări. Experţii financiari explică oferta sporită de valută străină prin majorarea transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova, dar şi a veniturilor populaţiei. În unsprezece luni 2018, remiterile au crescut cu 11 la sută faţă de aceeași perioadă a anului precedent. O parte din valută este adusă personal de către cetăţenii care muncesc peste hotare.

Datele Băncii Naţionale mai arată că persoanele fizice au cumpărat de la bănci în anul 2018 valută străină în sumă de 1 miliard 245 milioane de dolari SUA. Astfel, oferta netă pe piaţa valutară a depăşit suma echivalentă cu 1,9 miliarde de dolari.  

Vânzările nete de valută către persoanele juridice s-au ridicat la 2 miliarde 62 milioane de dolari SUA.

Oferta netă de valută de la persoanele fizice a acoperit, în 2018, cererea de valută din partea agenților economici cu 94,4 la sută, nivelul maxim fiind înregistrat în luna iulie, respectiv 125,05 procente.

În condițiile unui echilibru relativ între cerere şi ofertă, cursul monedei naționale în raport cu dolarul SUA s-a menţinut pe un trend de stabilitate, cu unele oscilaţii nesemnificative.

Oferta netă de valută reprezintă diferența între cumpărările și vânzările efectuate de populație, iar cererea netă – decalajul între cumpărările și vânzările efectuate de agenții economici.

img19000505

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!