ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul și regizorul Valeriu Cupcea ar fi împlinit 90 de ani

10:51 | 12.03.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Actorul și regizorul Valeriu Cupcea,  Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1929 în satul Cupcui, raionul Leova. A studiat la Liceul ”B. P. Hasdeu” din Chișinău, iar ulterior a absolvit Institutul de Artă Teatrală „A. Ostrovski” din Leningrad şi Cursurile de regie la Moscova şi Leningrad. În decurs de patru decenii, a fost actor, regizor şi, în 1963-1977 și 1981-1985 - regizor-şef la Teatrul Moldovenesc Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin” (astăzi – Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”) din Chişinău.

A montat peste 50 de spectacole şi a jucat zeci de roluri în teatru şi film, inclusiv cel al lui Eminescu în spectacolul „Eminescu” de M. Ştefănescu, Dimitrie Cantemir în „Zodia Inorogului” de Ion Gheorghiţă, Spătarul Milescu în „Prologul” de Valeriu Matei ş.a.

A montat  spectacole reformatoare pentru arta scenică în acea perioadă: „Eu, bunicuţa Ilico şi Ilarion” de N. Dumbadze (1967), „Faust şi moartea” de A. Levada (1961), „Hanuma” de A. Ţagoreli (1983), drame de esență romantică precum „Mascarada” de M. Lermontov (1965), „Tigrul şi Hiena” de Ş. Petefi (1971). Având o grijă permanentă pentru promovarea dramaturgiei naționale, a montat  piesa „Tache, Ianche şi Kadâr de V. I. Popa (1960)”, mai multe piese din V. Alecsandri ca „Fântâna Blanduziei” (1967), „Iaşii în carnaval” (1969), „Două fete ş-o neneacă” (1971), „Sânziana şi Pepelea” (1982). A avut dramatizări şi din opera lui I. Creangă, montând piesa „Soacra cu trei nurori” (1967; 1972; 1983), apoi după „Amintiri… ” (1977). S-a produs în filmele „Singur în fața dragostei”, „Lăutarii”, „Dimitrie Cantemir” etc.

Regretatul critic de teatru, Leonid Cemortan afirma că „prin exemplul său personal şi prin activitatea-i neobosită,  regretatul actor și regizor a contribuit la propagarea şi încetăţenirea în viaţa socială şi culturală a limbii literare române.  ”Pe drept cuvânt, Valeriu Cupcea a fost un cap de şcoală, un model în ce priveşte vorbirea scenică şi recitarea operelor literare. La radio şi televiziune, de pe scenă şi de la tribuna diferitelor foruri publice, el a fost un promotor fidel al vorbirii curate şi frumoase, astfel încât felul său de a pronunţa cuvintele şi de a rosti frazele era un model unanim recunoscut”, a constatat Leonid Cemortan.

Valeriu Cupcea a lăsat în fonoteca de aur a radiodifuziunii naționale înregistrările poemelor lui Mihai Eminescu, spectacole și recitaluri din literatura clasică și cea universală . În 1975 a fost distins cu titlul onorific „Artist al Poporului”. A fost decorat cu ordinele “Prietenia Popoarelor” şi “Insigna de Onoare”. S-a stins din viaţă la 15 ianuarie 1989.  

În 1993 a fost decorat post-mortem cu ”Ordinul Republicii”.  Ministerul  Educației, Culturii și Cercetării a instituit Premiul Naţional „Valeriu Cupcea”, cel mai prestigios premiu ce se conferă unui om de teatru din Republica Moldova, iar Uniunea Teatrală din Moldova a lansat concursul-recital ”Valeriu Cupcea”. Strada pe care se aflase casa unde regretatul actor și regizor a locuit aproape întreaga viață îi poartă numele. La Teatrul Național „Mihai Eminescu” există o sală-studio Valeriu Cupcea.

img19001966

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!