ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul Nicolae Darie își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare

07:56 | 16.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Actorul de teatru și cinema Nicolae Darie, Artist al Poporului, angajat al Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, a împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a menționat că pentru tânăra generație de actori este un mare noroc să calce pe scenă alături de Nicolae Darie, care timp mai bine de o jumătate de veac s-a dedicat artei teatrale. „Nicolae Darie este o legendă vie a teatrului, un model de exprimare scenică. El știe să rostească cuvântul într-un mod deosebit. Mulți ascultători îi cunosc vocea din spectacolele radiofonice, în care a jucat decenii în șir”, a subliniat Petru Hadârcă.

La rândul său, actorul Iurie Negoiță, Artist al Poporului, a accentuat că Nicolae Darie este monumental în scenă, cu lecția învățată de acasă, iar actrița Dina Cocea l-a caracterizat drept „un actor foarte talentat, tată excelent, soț formidabil, un om de cuvânt și un prieten de încredere”.

Nicolae Darie s-a născut pe 16 februarie 1946 în satul Blindeşti, raionul Ungheni. În 1969 a absolvit Institutul Unional de Artă Teatrală „A. Lunacearski” din Moscova, specialitatea actor de teatru și cinema. În același an este angajat la Teatrul Național „M. Eminescu” din Chișinău, unde activează până în prezent.

Cariera de actor de cinema și-a început-o din 1967, în filmul „Seghei Lazo”, unde a jucat rolul de paznic. Pe parcursul activității, atât teatrale, cât și cinematografice, a jucat în mai mult de o sută de roluri în 16 filme și în peste 100 de spectacole, printre care în filmografie: „Dimitrie Cantemir”, boier (1973), „Calul, pușca și nevasta”, rol episodic (1975), „Greșeala lui Tony Vendis”, rol episodic (1986), „La hotarul lunii iunie”, Sandu (1982), „Răsăritul zbuciumat”, rol episodic (1984), „Cale întoarsă nu există”, rol episodic (1985) ș.a.

De asemenea, Nicolae Darie a jucat roluri în mai multe spectacole: Stejarul în „Pasărea albastră” (M. Maeterlinck), Kruk în „Ghetoul” (J. Sobol), El în „Zăpezile de altădată” (D. Solomon), Președintele în „Suflete moarte” (N. V. Gogol), Împăratul Verde în „Harap Alb” (I. Creangă), Ianke în ”Take, Ianke și Cadâr” (V. I. Popa), Aristid în „Tata” de Dumitru Matcovschi, Cearușnikov, funcționarul în „12 Scaune” (Ilf și Petrov), Brânzovenescu în „O scrisoare pierdută” (Ion Luca Caragiale), ș.a.

Pentru activitatea artistică fructuoasă, Nicolae Darie a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii” (2006), cu Premiul pentru „Cel mai bun rol masculin”, Gala Premiilor UNITEM (2006), Premiul Senatului UNITEM (2009), Medalia „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” (2009), Medalia „Veniamin Apostol” (2013, UNITEM), Premiul „Victor Ciutac” (Gala Premiilor UNITEM, 2016) ș.a. În 2011 i s-a conferit titlul onorific „Artist al Poporului”.

img21001161

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!