ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Două grupuri de producători vor beneficia de granturi pentru facilitarea accesului la piețe de desfacere

17:06 | 18.02.2021 Categorie: Economic

Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. Agenția de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură (AIPA) a semnat pentru finanțare ultimele contracte cu două grupuri de producători, care vor beneficia de granturi în valoare totală de șapte sute de mii de dolari. Finanțarea este urmare a ultimului apel anunțat în cadrul Programului de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” implementat de Proiectului “Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), transmite MOLDPRES.

Ambele grupuri de producători sunt specializate în domeniul apicol. Acestea au solicitat suport financiar pentru construcția complexelor de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albini.

De la lansarea proiectului, prin intermediul MAC-P, au fost înregistrate 64 de grupuri de producători. În cadrul programului de granturi investiționale destinate grupurilor de producători au fost debursate resurse de grant în valoare de 10,9 milioane de dolari, către 39 de grupuri de producători agricoli.

În cadrul acestui proiect, grupurile de producători format din cel puțin cinci membri din domeniile horticol (cultivarea fructelor, nucilor și strugurilor), cel de colectare și procesare a laptelui și mierii, au avut posibilitatea să beneficieze de un grant în sumă de până la 350 de mii de dolari.

Proiectul MAC-P, sprijinit financiar de Banca Mondială, Guvernul Suediei și Fondul Global de Mediu, a fost lansat în anul 2012 pentru a oferi agricultorilor un suport logistic şi financiar cu scopul consolidării capacităților de gestionare durabilă a terenurilor agricole, prelucrării şi ambalării produselor agricole şi facilitării accesului la piață. Totodată, proiectul prevede modernizarea sistemului de management al siguranței alimentelor. Anul trecut, proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" a fost extins până la 30 iunie 2021.

foto: AIPA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!