ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Un liceu din Bălți va fi eficientizat energetic cu susținerea UE

11:00 | 25.03.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. La Liceul teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți sunt în toi lucrările de sporire a eficienței energetice, executate în cadrul unui proiect implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și finanțat de Uniunea Europeană. Lucrările urmează să fie finalizate până la sfârșitul acestui an, transmite MOLDPRES.

Specialiști în monitorizarea proiectelor din cadrul ADR Nord s-au deplasat ieri la fața locului, pentru a verifica cum decurge procesul de execuție a lucrărilor. „Pe șantier au fost puse în discuție aspecte tehnice pentru care urmează să fie identificate soluții. Într-o vizită tehnică pe șantier sunt așteptați şi reprezentanți ai Departamentului de construcții al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care urmează să ofere soluții în privința reconstrucției acoperișului”, au explicat pentru MOLDPRES surse de la ADR Nord.

În prezent, majoritatea lucrărilor sunt efectuate în interiorul instituției de învățământ. „Sunt montate rețelele electrice și de alimentare cu apă, precum și sistemele de încălzire și de ventilare. De asemenea, a început înlocuirea geamurilor liceului”, precizează ADR Nord.

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți va beneficia de măsuri precum reabilitarea acoperișului, izolarea pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece la robinetele din școală, renovarea facilităților sanitare în interiorul instituției etc. Ca urmare a implementării proiectului, consumul anual normat de energie în instituția de învățământ se va reduce, potrivit estimărilor, cu 547 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu 125 tone. Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică, circa 900 de elevi și 80 de profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil.

Lucrările de la liceul din Bălţi au demarat în luna ianuarie și urmează să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. Costul total al lucrărilor de construcție în cadrul proiectului se cifrează la 19,27 milioane de lei, din care 132.680 de lei reprezintă contribuția Primăriei municipiului Bălți

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți”, realizată de ADR Nord, este finanțată de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

foto: ADR Nord

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!