ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comentariul Biroului politici de reintegrare în legătură cu decesul unui tânăr din în regiunea transnistreană

15:41 | 19.07.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Biroul politici de reintegrare s-a autosesizat în legătură cu incidental tragic, produs în data de 16 iulie 2021, în regiunea transnistreană, în urma căruia un tânăr de 19 ani, înrolat în structurile pseudo-militare din stânga Nistrului a fost împușcat în timpul unor pretinse exerciții.

În legătură cu acest fapt solicităm organelor de drept să investigheze acest incident în regim de urgență și să întreprindă acțiunile legale ce se impun și de asemenea atragem atenția Oficiului Avocatului Poporului și partenerilor internaționali asupra necesității de a monitoriza acest caz în regim prioritar și de a acorda toate formele de asistență disponibile și relevante în acest sens.

Pentru a afla mai multe detalii despre circumstanțele acestui caz, prin canalul de dialog al reprezentanților politici va fi transmisă adresarea de resort, cu informarea concomitentă a mediatorilor și a observatorilor internaționali din cadrul formatului de negocieri „5+2".

Reamintim că acesta nu este primul caz tragic, soldat cu pierderea de vieți umane, în împrejurări neclare, iar continuarea situațiilor de acest gen provoacă foarte mari îngrijorări și determină indispensabilitatea mobilizării eforturilor tuturor actorilor interni și externi cu pârghii de intervenție în vederea prevenirii și contracarării riscurilor ce duc la asemenea situații, revenirii în albia de respectare a drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului și a apărării prin toate mijloacele posibile a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Biroul condamnă cu vehemență acțiunile și activitățile ilegal desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova și care prin caracterul lor iresponsabil expun la riscuri iminente viața și sănătatea cetățenilor, precum și le lezează drepturile lor inalienabile.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!