ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania va susține reformele Ministerului Agriculturii şi Alimentației

12:35 | 18.08.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Guvernul Germaniei va oferi suport în domeniul dezvoltării economice durabile, iar în contextul colaborării cu noul Minister al Agriculturii şi Industriei Alimentare, poate oferi suport sau expertiză pe segmentul ce ţine de  marketing, cooperare comercial-economică în domeniu etc., a asigurat Angela Ganninger, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, în cadrul întâlnirii de ieri cu ministrul de resort, Viorel Gherciu, transmite MOLDPRES.

Ambasadorul german a salutat reforma actuală a ministerelor și a exprimat disponibilitatea pentru o cooperare productivă în continuare, dorindu-i ministrului mult succes în realizarea priorităților mandatului. 

Oficialii au discutat şi despre proiectele implementate în ultimii ani cu suportul Guvernului Germaniei în domeniul agriculturii, stabilind prioritățile imediat următoare de colaborare bilaterală pe domeniile de gestiune ale ministerului, printre care intensificarea schimburilor comercial-economice, dezvoltarea proiectelor comune, identificarea soluțiilor optime de creare a companiilor mixte moldo-germane de producere și procesare a produselor agroalimentare sau a parteneriatelor cu întreprinderile de procesare a fructelor și legumelor în țara noastră, stabilirea parteneriatului cu instituții de învățământ superior şi cercetare din Germania, precum și aplicarea în comun la proiecte din cadrul  Programelor Erasmus, alte programe.

Viorel Gherciu  a mulțumit Guvernului German pentru oferirea suportului în promovarea politicilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în ultimii ani și a exprimat  încrederea în continuarea colaborării eficiente cu Germania și implementarea noilor proiecte comune de cooperare în domeniile agriculturii și industriei alimentare, inclusiv prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ),  în contextul noii structuri a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Cu suportul Guvernului Germaniei, în perioada 2016-2018, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a implementat în țara noastră proiectul “Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic în Republica Moldova”. Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătățirea politicilor și a cadrului instituțional prin adoptarea unor elemente ale formării profesionale duale, fiind acordată asistență tehnică și financiară în valoare de circa două milioane de euro pentru dezvoltarea învățământului profesional tehnic prin sistem dual. Alte proiecte implementate cu suportul Germaniei au fost în domeniul dezvoltării regionale.

Foto: MAIA

img21006010

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!