ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Cu susținerea UE, orașul Cantemir a diversificat sursele de energie

12:02 | 16.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir este singura instituție publică din Republica Moldova care, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, deține o centrală termică pe biomasă ce utilizează deșeuri vegetale furnizate de vinificatorii din regiune, transmite MOLDPRES.

Exemplul inovator din localitate se încadrează în prioritățile promovate la nivel european, prin intermediul Săptămânii Europene a Energiei Durabile (EUSEW), care anul acesta se desfășoară cu genericul „Îndreptându-ne către 2030: remodelarea sistemului energetic european”.

„Finalizarea cu succes a acestui proiect este un alt exemplu important al cooperării eficiente dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Rezultatele tangibile ale proiectului demonstrează clar că există mai multe beneficii comune ale tranziției ecologice. Acestea înseamnă reducerea consumului de energie și a emisiilor de CO2, un confort sporit pentru utilizatorii clădirilor și îmbunătățirea mijloacelor de trai, ceea ce duce la o mai bună securitate energetică. Eficiența energetică este o prioritate pentru asistența UE și face parte din inițiativele emblematice din cadrul Planului economic și de investiții pentru Moldova”, a declarat Gintautas Baranauskas, reprezentant al Delegației Uniunii Europene la Chişinău.

Componentele inovative au fost realizate și în alte trei instituții din orașul Cantemir – în două grădinițe și în liceu. Cele patru instituții educaționale au înregistrat deja economii de energie de circa 60%, bani care vor putea fi redirecționați spre alte necesități. Datorită Uniunii Europene, economiile monetare anuale în orașul Cantemir reprezintă 91,817 euro sau 15% din bugetul total anual al orașului.

„Acum opt ani, ne-am luat angajamentul de a reduce cu 20% nivelul de emisii de CO2, devenind semnatari ai inițiativei europene Convenția Primarilor. Am aplicat standarde europene și am fost ambițioși în diversificarea tipurilor de energie. Astăzi, orașul nostru aplică soluții inteligente ecologic, de care se bucură toți locuitorii”, a menționat primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc.

Proiectul „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale” din oraşul Cantemir se estimează la 951.712 euro, dintre care 674.240 de euro este grant oferit de Uniunea Europeană, iar 277.473 de euro a constituit contribuția națională și locală prin intermediul Agenției pentru Eficiență Energetică, Consiliului raional Cantemir, Facilității Globale de Mediu. Aceste investiții contribuie la reducerea emisiilor de CO2 cu 699 tone/an, ceea ce reprezintă cu 84% mai puțin CO2 la nivelul instituțiilor educaționale. Oraşul Cantemir, cu circa cinci mii de locuitori, a aderat în 2013 la inițiativa UE Convenția Primarilor Privind Clima și Energia și a elaborat un Plan de Acțiuni privind Energia Durabilă.

Foto: particip.egnyte.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!