ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Apeductul din Căinari va fi reconstruit cu ajutorul SUA

11:43 | 24.01.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Orașul Căinari din raionul Căușeni va beneficia în acest an de un sistem reconstruit de aprovizionare cu apă, transmite MOLDPRES.

Proiectul va fi susţinut de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), prin Programul Comunitatea Mea, şi care va fi implementat de IREX (Consiliul Internaţional de Cercetare şi Schimburi).

Sistemul de aprovizionare cu apă de la Căinari va fi reconstruit pe o porţiune de circa 5,2 mii de metri. Reabilitarea apeductului pe o lungime de 3297 metri va fi finanţată de USAID, iar pe un sector de 1882 metri – de administraţia publică locală.

Potrivit Primăriei Căinari, un acord de grant în acest sens a fost semnat încă la finele anului trecut de edilul oraşului, Maria Ghelan, şi directorul Programului Comunitatea Mea, Daniel Şerban.

Valoarea totală a proiectului de la Căinari este de circa 100,8 de mii de dolari, dintre care o treime este contribuţia localităţii, iar restul – grantul USAID. Conducerea oraşului susţine că la apelul de proiecte lansat de donatori, problema apeductului, uzat în proporţie de 85%, a fost identificată drept prioritate de către comunitate. În anul trecut, după ce o bună parte din utilajul din localitate nu mai funcţiona, mai mult de jumătate dintre localnici nu aveau apă la robinet, deşi achitau disciplinat facturile. În orașul Căinari sunt peste 1500 de gospodării.

„Comunitatea Mea” este programul principal al USAID în domeniul guvernării locale și are scopul de a susține autoritățile publice locale ca acestea să devină mai eficiente, transparente și responsabile față de cetățeni, precum și de a oferi asistență tehnica și instruiri angajaților primăriilor pentru a putea răspunde la necesitățile cetățenilor. Asistența programului vizează în mod prioritar autoritățile publice locale de nivelul întâi, însă vor beneficia de suport și grupurile civice, și mediul de afaceri local, pe măsură ce abilitățile acestora de promovare a drepturilor se vor îmbunătăți.

Foto: Primăria Căinari

img22000484

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!