ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu a discutat cu Premierul Regatului Țărilor de Jos despre prioritățile actualului legislativ

19:55 | 02.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Igor Grosu a avut astăzi o întrevedere cu Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, care se află cu o vizită oficială în țara noastră, la invitația șefului statului Maia Sandu, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Din delegație mai fac parte Wopke Hoekstra, ministrul Afacerilor Externe; Roelof van Ees, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, cu sediul la București, precum și alți oficiali olandezi.

Din partea Parlamentului Moldovei, la întrevedere au participat, de asemenea, vicepreședintele Legislativului Mihail Popșoi și deputații Doina Gherman, Dumitru Alaiba, Olesea Stamate, Lilian Carp, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Radu Marian.

Igor Grosu a salutat delegația Regatului Țărilor de Jos în Parlamentul de la Chișinău și a subliniat semnificația actualei vizite, aceasta fiind prima vizită a unui Prim-ministru al acestei țări în R. Moldova. 

”Țara Dumneavoastră este un partener important în promovarea și implementarea obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova. Suntem recunoscători pentru toată asistența acordată în dezvoltarea țării noastre de către Regatul Țărilor de Jos”, a declarat speakerul Igor Grosu.

Interlocutorii au făcut un amplu schimb de opinii privind situația din Moldova în diferite domenii.

Înaltul oficial olandez a fost informat de parlamentari despre evoluțiile în combaterea corupției și reformarea justiției, soluționarea crizelor pandemică și energetică lupta cu dezinformarea și cu propaganda. De asemenea, au fost abordate riscurile și amenințările la adresa securității pe plan național și regional.

„Prioritatea zero rămâne reforma justiției și combaterea corupției, iar noi nu ne vom opri la jumătate de drum. Reforma trebuie dusă până la capăt, fiindcă aceasta este doleanţa cetăţenilor Republicii Moldova şi pentru aceasta ne-au dat mandatul de încredere. În primele șase luni am votat mai multe legi care vor asigura independența sistemului judecătoresc, totodată, am reușit să votăm în prima lectură mecanismul de verificare a integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în CSM și CSP („pre-vetting”)”, a precizat șeful Legislativului.

În cadrul întrevederii, a fost exprimat interesul unanim pentru intensificarea dialogului dintre Moldova și Regatul Țărilor de Jos, în special, pe dimensiunea interparlamentară.

Foto: Parlament

img22000771

img22000771

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!