ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova marchează cea de-a 30-a aniversare a aderării la ONU

18:11 | 02.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Astăzi, 2 martie, se împlinesc 30 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite (ONU).

”Noile realități în care trăim astăzi ne reconfirmă importanța valorilor promovate de ONU. Chiar astăzi Moldova a primit primul lot de ajutor umanitar pentru refugiații din Ucraina oferit de ONU. Vă mulțumim! Moldova – pentru Pace!”, a declarat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu ocazia aniversării, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

ONU a fost fondată după cel de-al doilea război mondial, în 1945, și este fundamentată pe principiile consfințite în Carta ONU. În prezent, Organizația numără 193 de state membre.

Republica Moldova acordă o importanță deosebită rolului ONU în cooperarea internațională, promovarea democrației și a drepturilor omului, menținerea păcii și securității internaționale, dezvoltarea economică și socială, respectarea dreptului internațional.

Aderarea la ONU a oferit Republicii Moldova acces la forurile internaționale și posibilitatea de a influența agenda globală pe o gamă largă de domenii. În același timp, în calitate de stat membru, Moldova trebuie să pună în aplicare prevederile Cartei ONU, să respecte și să promoveze drepturile omului.

ONU cooperează cu Guvernul și alți parteneri din R. Moldova, cum ar fi societatea civilă, pentru a acorda asistența necesară țării noastre și pentru a asigura respectarea obligațiunilor asumate.

Activitatea ONU în Moldova se desfășoară conform Cadrului de Parteneriat ONU – Republica Moldova pentru Dezvoltare Durabilă 2018-2022, semnat în 2017.

ONU în Moldova este un partener cheie, care susține procesul de naționalizare și implementare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. La ora actuală, peste 20 de agenții specializate, fonduri și programe au oficiu la Chișinău, printre care: PNUD, UNICEF, UNESCO.

Foto: Parlament

img22001614

img22001614

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!