ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a început dezbaterile pe marginea propunerilor de modificare a Codului Electoral

14:05 | 18.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală și Asociația Promo-LEX a organizat primul atelier de discuții pe marginea propunerilor de modificare și îmbunătățire a Codului Electoral, transmite MOLDPRES.

Dezbaterile, desfășurate on-line, au avut scopul elaborării unui proiect de hotărâre pentru perfecționarea procedurilor electorale și implementarea recomandărilor formulate de actorii naționali și internaționali. La ședință au participat membri ai CEC, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, reprezentați ai partidelor politice, societății civile, ex-funcționari electorali și parteneri externi.

Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale, a apreciat interesul și implicarea celor prezenți în procesul de îmbunătățire a Codului Electoral și legislației conexe. Oficialul și-a exprimat convingerea că "interesul față de acest proces va duce la elaborarea unui document complex, care va exclude lacunele existente în actualul Cod Electoral".

Potrivit informațiilor prezentate de autoritatea electorală, sunt planificate patru ateliere de discuții. În prima dezbatere a fost prezentată viziunea generală de reformare a sistemului organelor electorale și modificările propuse în acest sens. Sugestiile de modificare a Codului Electoral existent au vizat, în special, mandatul, organizarea și activitatea comisiilor electorale și constituirea și funcționarea organelor electorale ierarhic inferioare.

Un alt subiect discutat de către participați a ținut de îmbunătățirea prevederilor legale ce se referă la particularitățile constituirii și funcționării secțiilor de votare peste hotarele țării și pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului.

Următoarele teme propuse dezbaterii vor viza procedurile de desemnare și înregistrare a candidaților și reglementarea campaniei electorale.

img22002070

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!