ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Începând de astăzi, o porțiune a spațiului aerian național se redeschide pentru aeronavele civile și de stat

08:10 | 21.03.2022 Categorie: Economie

Chișinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Începând de astăzi, ora locală 12:00, o porțiune a spațiului aerian național se redeschide pentru aeronavele civile și de stat, informează MOLDPRES.

Autoritatea Aeronautică Civilă în comun cu Ministerul Apărării au convocat ședința Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, în cadrul căreia a fost examinată posibilitatea redeschiderii spațiului aerian național în contextul conflictului armat din țara vecină.

Urmare a reevaluării situației curente privind riscurile de securitate, membrii Comisiei au decis deschiderea unei porțiuni a spațiului aerian încât să poată fi reluat transportul aerian de pasageri.

În acest sens, începând cu astăzi 21 martie 2022 ora 12:00 (ora locală), o porțiune a spațiului aerian național va fi deschisă pentru utilizarea acesteia de către aeronavele civile și de stat, astfel fiind posibilă reluarea transportului regulat de pasageri. Ținând cont de faptul că spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile vor avea direcția spre și din spre România.

În continuare rămâne închis restul spațiului aerian, inclusiv spațiul aerian de clasa G (spațiul aerian necontrolat, utilizat în special pentru zboruri de agrement), cu aplicarea pentru acest spațiu, la necesitate, a excepțiilor prevăzute în p.25 din Dispoziția nr.1 din 24 februarie 2022.

Operatorii aerieni ce au operat zboruri regulate pe Aeroportul Internațional Chișinău urmează să reînceapă activitatea sa operațională cât de curând.

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis din motive de securitate pe 24 februarie din cauza războiului din Ucraina.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!