ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la Consiliul pentru afaceri externe al Uniunii Europene

16:22 | 21.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. La invitația​​ înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, vicepremierul Nicu Popescu a participat astăzi la Consiliul pentru afaceri externe în cadrul căruia a discutat cu miniștrii afacerilor externe din statele membre ale UE despre perspectiva europeană a țării noastre, situația de securitate regională generată de războiul din Ucraina, inclusiv gestionarea crizei umanitare și de refugiați, informează MOLDPRES.

Potrivit Biroului de presă al MAEIE, în cadrul reuniunii, oficialii s-au referit la identificarea modalităților prin care Uniunea Europeană poate acorda un sprijin suplimentar și imediat țării noastre pentru gestionarea fluxului de refugiați prin relocarea acestora în statele europene și acordarea de asistență financiară în vederea asigurării condițiilor demne celor care au rămas la noi în țară.

„Am punctat și necesitatea unei cooperări mai strânse pentru asigurarea rezilienței economice și energetice, având în vedere efortul autorităților de a atenua impactul economic ca urmare a războiului din vecinătatea noastră, care a afectat direct circuitul comercial al țării noastre", a menționat șeful diplomației Republicii Moldova.

Nicu Popescu a spus că țara noastră își dorește o cooperare mai aprofundată cu UE pentru a asigura stabilitatea socio-economică, a redresa economia națională și a moderniza comunitățile locale după standardele europene. Oficialul a subliniat în cadrul consiliului necesitatea majorării asistenței financiare nerambursabile din partea partenerilor europeni.

„Depunerea cererii de aderare la UE este o expresie a atașamentului față de valorile europene. Țara noastră este un stat european, cu o istorie europeană, vorbim o limbă și purtăm o identitate europeană. Avem un mandat ferm să aducem țara noastră în UE. Sprijinul statelor membre pentru perspectiva noastră europeană va reprezenta un puternic mesaj de susținere pentru parcursul nostru ireversibil european, o integrare într-un spațiu de Libertate, Stabilitate și Pace", a conchis Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img22002137

img22002137

img22002137

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!