ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Grupul de lucru parlamentar privind Găgăuzia și-a lansat activitatea în noua componență

13:13 | 22.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Ședința de lansare a activității Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al Unității teritoriale autonome  Găgăuzia, în noua componență, a avut loc astăzi la Parlament, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a salutat reluarea activității Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia, după constituirea organelor de conducere ale Adunării Populare a Găgăuziei.

Totodată, șeful Legislativului a menționat că aceasta se întâmplă într-o perioadă dificilă pentru țara noastră, marcată de mai multe crize.

”Noi trebuie să facem față acestor provocări majore, lucru posibil doar printr-un dialog. De aceea apelul nostru către membrii Grupului este să comunice intens, să acționeze rapid și, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, să identifice cele mai bune soluții așteptate de cetățeni”, a declarat Președintele Parlamentului Igor Grosu.

Guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a confirmat că sarcina prioritară comună este consolidarea unității societății și creșterea culturii democratice și a îndemnat membrii Grupului  să elaboreze o agendă comună.

”Aveți un avantaj important – sprijinul generos al partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Pe baza celor mai bune practici ale parlamentarismului, puteți obține rezultate semnificative în procesul de armonizare a legislației naționale și regionale. Fiecare compromis la care se ajunge pe această platformă va servi la consolidarea culturii democratice și a unității societății noastre”, a menționat Irina Vlah.

Cei doi copreședinți ai Grupului de lucru – Vladimir Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, și Serghei Cimpoieș, membru al Adunării Populare a Găgăuziei, au reiterat disponibilitatea și interesul pentru un dialog constructiv în cadrul grupului de lucru, restabilirea funcționalității depline a acestui instrument important în dialogul dintre Chișinău și Comrat.

”Este important să conștientizăm esența proceselor, să ne auzim reciproc și, cel mai important, să nu uităm nici pentru o secundă că suntem aleși de popor și trebuie să lucrăm în interesul oamenilor”, a spus Vladimir Bolea.

La eveniment au participat reprezentanți ai corpului diplomatic și partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova. A fost salutată lansarea activității Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia, în noua componență, și exprimată determinarea pentru a facilita buna funcționare a acestuia.

Grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității Unității teritoriale autonome Găgăuzia şi a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia, a fost creat la 20 noiembrie 2015. Scopul activității Grupului este de a îmbunătăți funcționarea Autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!