ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gavrilița la Ocnița: Vom continua să investim în dezvoltarea localităților

16:31 | 02.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Problemele localităților din raionul Ocnița și soluțiile pentru gestionarea acestora au fost discutate astăzi, în cadrul ședinței de lucru a premierului Natalia Gavrilița cu primarii și conducerea raionului, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șefa Executivului a vorbit despre impactul războiului din Ucraina asupra domeniilor cheie pentru dezvoltarea Republicii Moldova, menționând că autoritățile depun efort pentru asigurarea stabilității în țară, diminuarea consecințelor economice, dar și soluționarea problemelor ce țin de securitatea alimentară și reorientarea exporturilor. 

De asemenea, prim-ministrul s-a referit la acțiunile Executivului, orientate spre susținerea autorităților publice locale, printre care simplificarea procedurii de radiere a gospodăriilor țărănești, elaborarea modificărilor la cadrul normativ cu privire la cotele valorice, precum și alocarea mijloacelor suplimentare la rectificarea bugetului pentru achitarea facturilor instituțiilor publice în domeniul învățământului. Totodată, Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul va căuta noi posibilități pentru suplinirea fondurilor destinate proiectelor locale, inclusiv cele ce țin de asigurarea eficienței energetice.

„Sper să obținem resurse financiare suplimentare, astfel încât să putem finanța instituțiile publice, dar și gospodăriile, să termoizolăm casele, să reparăm acoperișurile. Vom continua să orientăm banii spre dezvoltarea localităților”, a subliniat premierul. 

În context, primarii au salutat lansarea Programului „Satul European”, exprimându-și încrederea  că vor putea accesa  fonduri care vor contribui la modernizarea sau renovarea mai multor obiective de infrastructură locală. În cadrul programului, primăriile pot depune propuneri de proiecte pentru construcția sau modernizarea sistemelor cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiecte de infrastructură locală.

Reprezentanții autorităților publice locale de nivelul unu și doi i-au comunicat prim-ministrei și despre situația actuală în raion, dificultățile în administrarea problemelor locale. Astfel, a fost abordată  problema lipsei apei potabile în unele localități și necesitatea finalizării unor proiecte demarate pentru construcția de apeducte. De asemenea, au fost abordate subiecte ce țin de delimitarea terenurilor, dar și identificarea soluțiilor pentru crearea unor noi locuri de muncă atractive pentru locuitorii din regiune.

Foto: Guvern

img22002505

img22002505

img22002505

img22002505

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!