ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE: Prețurile la pompă pentru benzină și motorină ar putea scădea

11:42 | 08.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat astăzi că atestă în ultima perioadă o ușoară diminuare a cotațiilor internaționale Brent la țiței și, corespunzător, a cotațiilor Platts la produsele petroliere derivate. În consecință, prețurile la pompă pentru benzina COR 95 și motorină urmează și ele o curbă descrescătoare, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, “subiectul prețurilor la produsele petroliere rămâne în continuare politizat, fapt care influențează negativ percepția consumatorilor asupra corectitudinii mecanismului de stabilire a acestora”.

ANRE susține că consumatorul din Republica Moldova achită un preț just racordat la realitățile zilei în care își face achiziția de carburanți. „Metodologia aplicată asigură un echilibru între interesul consumatorilor de a avea un preț cât mai mic și care, totodată, oferă companiilor petroliere posibilitatea de recuperare a costurilor suportate în cazul în care acestea sunt administrate eficient”, se spune în comunicatul emis de instituție.

Astfel, urmând algoritmul de stabilire a prețurilor, reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru perioada 9-11 aprilie: pentru benzina COR 95 – 26,98 lei/litru (-17 bani); pentru motorină – 26,80 lei/litru (-48 bani).

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!