ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a stabilit pentru 12 mai preţul la benzină de 28,95 şi pentru motorină – 27,84 lei/litru

11:49 | 11.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 11 mai. /MOLDPRES/. În conformitate cu algoritmul de stabilire a prețurilor bazat pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, pentru ziua de 12 mai sunt stabilite următoarele prețuri maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: pentru benzina COR 95 – 28,95 lei/litru (+ 0,17 bani); pentru motorină – 27,84 lei/litru (- 0,06 bani), transmite MOLDPRES cu referire la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit instituţiei, creșterea prețurilor la carburanți, înregistrată în ultimele zile, reflectă reacția burselor internaționale la cererea tot mai mare din partea pieței ucrainene și discuțiile intense din interiorul Uniunii Europene privind planurile de refuz total, până la sfârșitul anului curent, asupra importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă,

„În consecință, atât cotațiile Brent la țiței, cât și cotațiile Platts la motorină și în special la benzină au avut o creștere considerabilă pe parcursul săptămânii precedente, ajungând la un nivel maxim de 114 $/baril de petrol și 1194 $/tona de benzină.

Totodată, în ultimele zile se poate observa o ușoară scădere a cotațiilor internaționale, care pentru ziua de mâine se va reflecta la prețul de panou la motorină”, indică ANRE.

În conformitate cu logica mecanismului actual de stabilire a prețurilor, Agenţia asigură consumatorii că, în cazul stabilizării pieței și continuării diminuării în perioada următoare a prețurilor la bursele externe, curba respectivă va fi reflectată fidel și la stațiile de alimentare din țară.

Foto: simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!