ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile vamale moldo-române vor implementa un șir de măsuri pentru a debloca situația de la frontieră

11:21 | 10.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal din Republica Moldova și cel din România vor implementa începând cu ziua de astăzi măsuri de urgență pentru a fluidiza circulația și a micșora timpul de așteptare la posturile vamale din țară. Măsurile au fost agreate de cele două părți, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), documentul prevede înființarea unui grup comun de acțiune, care să coordoneze și să sincronizeze activitățile imediate ale autorităților din R. Moldova și România în punctele de frontieră, pentru reducerea timpilor de așteptare pentru camioanele cu marfă.

La fel, s-a stabilit că primul punct de frontieră, unde controlul și vămuirea se va face în echipe comune va fi Leușeni-Albița. O altă măsură este operaționalizarea controlului vamal pe partea română, prin dotarea cu mai multe dispozitive electronice de procesare a documentelor de transport UE.

Totodată, s-a decis suplinirea numărului de lucrători vamali, sincronizarea programului de lucru între echipele de control din Republica Moldova și România, asigurarea funcționării în regim 24/7 a autorităților fitosanitare și sanitar-veterinare din România și permiterea traversării camioanelor goale în tranzit prin puncte de trecere de mică capacitate.

Conform MAI, situația actuală arată că liniile de așteptare în punctele de trecere a frontierei înregistrează o creștere accentuată în ultimele 3 zile, de la cozi de 4-6 km la cele de 10-12 km. În perioada 24 februarie-26 mai, circa 750 mii de mijloace de transport au tranzitat punctele de trecere a frontierei dintre Romania și R. Moldova, înregistrându-se o dublare a traficului de trecere la Leușeni. Totodată, de la începutul războiului, numărul declarațiilor vamale de export pentru mărfuri a crescut cu 73%.

img22004362

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!