ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Universitățile din țară vor fi modernizate, anunță MEC

15:22 | 27.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. Universitățile din țară vor trece în următoarea perioadă printr-un proces de reformare, fuzionare și modernizare. Instituțiile de învățământ superior mari vor absorbi universitățile mai mici, dar și instituțiile de cercetare. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, comunică MOLDPRES.

Șeful de la Educație a menționat că procesul este unul necesar și va contribui la fortificarea sistemului de educație și va crește poziția universităților autohtone în ratingul internațional. El a adăugat că, în urma implementării reformei, universitățile vor primi mai multe resurse financiare și își vor fortifica bazele tehnice, laboratoarele de cercetare, iar profesorii și cercetătorii vor primi salarii mai mari.

Oficialul a menționat că avem prea puțini studenți și prea multe universități. „R. Moldova va avea universități mari și consolidate, cu infrastructură modernă și vor fi mai bine cotate în clasamentele internaționale. Vor fi alocate fonduri mai mari spre educație și nu spre administrare. Universitățile vor acorda o atenție sporită transferului de cunoștințe și tehnologii”, a spus ministrul.

Potrivit MEC, universitățile mari precum USM, UTM, ASEM vor absorbi cea mai mare parte a universităților mici, dar și majoritatea Institutelor de cercetare. În acest scop, ministerul va acorda 700 mln de lei. Transferul studenților se va face treptat.

În anul curent, 11522 de tineri au obținut diploma de BAC.

Foto: MEC

img22004804

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!