ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 500 de proiecte pentru dezvoltarea localităților au fost selectate în cadrul Programului național „Satul european”

11:12 | 22.07.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 iul. /MOLDPRES/. Un număr de 492 de proiecte de dezvoltare locală, în valoare totală de peste două miliarde de lei, vor fi implementate în cadrul Programului național „Satul european”. Concursul pentru selectarea proiectelor s-a desfășurat în perioada martie-aprilie a anului curent, fiind aplicate, în total, 728 de dosare de participare. 

Guvernul a aprobat astăzi includerea proiectelor câștigătoare în Lista proiectelor prioritare de dezvoltare locală, pentru finanțare din sursele Fondului național privind dezvoltarea regională și locală (FNDRL), în perioada 2022-2023, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Astfel, din 492 de proiecte selectate: 

* 152 sunt destinate construcției/extinderii/reabilitării/modernizării sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei și de canalizare; 

* 43 de proiecte - instalarea iluminatului public;  

* 35 de proiecte - elaborarea planurilor urbanistice generale; 

* 120 de proiecte - construcția, renovarea/reabilitarea clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice; 

* 8 proiecte - instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile; 

* 71 de proiecte - construcția, reconstrucția edificiilor sportive, centre de îngrijire pentru copii, persoane în etate și persoane cu nevoi speciale;

* 52 de proiecte - restaurarea/reabilitarea/reconstituirea/conservarea monumentelor/structurilor istorice; 

* 11 proiecte - cofinanțarea proiectelor implementate din sursele de asistență externă.

În etapa următoare, în urma aprobării listei proiectelor, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală urmează să inițieze procedura de semnare a contractelor de finanțare cu administrațiile publice locale. 

De menționat că, pentru finanțarea proiectelor câștigătoare, se vor utiliza mijloacele financiare alocate în FNDRL, prevăzute în Legea anuală a bugetului de stat, mijloacele financiare alocate din surse externe, bugetele APL, dar și alte surse permise de lege.

img22005477

img22005477

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!