ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Mai bine de jumătate din localitățile Moldovei vor implementa proiecte de dezvoltare locală”, a afirmat Maia Sandu

12:07 | 22.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 22 iul. /MOLDPRES/. Mai bine de jumătate din localitățile din Republica Moldova vor implementa proiecte de dezvoltare locală în cadrul Programului național „Satul European”. Guvernul a aprobat astăzi lista celor 492 de proiecte propuse spre finanțare, iar în acest context președintele țării, Maia Sandu, a adresat un mesaj locuitorilor din mediul rural, transmite MOLDPRES.

Oficialul a specificat că proiectele vor soluționa problemele stringente ale comunităților. „La Mereni și Corjeuți vor fi construite sisteme de alimentare cu apă și canalizare. Pe străzile din Hârbovăț și Calfa va fi instalat iluminat stradal. Gimnaziul din Trifănești va fi izolat termic, iar la Cârnățeni va fi construit un parc fotovoltaic, care va produce energie pentru comunitate”, a spus Maia Sandu.

Totodată, proiectele vor crea locuri de muncă și noi oportunități pentru comunități. Bugetul programului este de aproximativ două miliarde de lei (circa 100 milioane de euro) - de patru ori mai mare decât investițiile în dezvoltarea locală de anul trecut. „Republica Moldova poate avansa doar atunci când și oamenii din satele noastre vor simți că viața li se schimbă în bine. O Moldovă europeană este o țară în care lucrurile funcționează, iar oamenii trăiesc în bunăstare și pace”, a afirmat șeful statului.

Concursul pentru selectarea proiectelor s-a desfășurat în perioada martie-aprilie a anului curent, fiind aplicate, în total, 728 de dosare de participare. După aprobarea listei proiectelor, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală urmează să inițieze procedura de semnare a contractelor de finanțare cu administrațiile publice locale. Pentru finanțarea proiectelor câștigătoare, vor fi utilizate mijloace financiare alocate în FNDRL, prevăzute în Legea anuală a bugetului de stat, mijloace financiare alocate din surse externe, bugetele APL, dar și alte surse permise de lege.

Foto: Președinție

img22005481

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!