ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Întreprinderea „Barza Albă” va primi statutul de obiectiv al patrimoniului cultural-național al R. Moldova

12:11 | 28.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Întreprinderea „Barza Albă”, una dintre cele mai mari companii producătoare de divin din R. Moldova, va primi statutul de obiectiv al patrimoniului cultural-național al țării și va fi inclusă în lista bunurilor ce nu pot fi privatizate. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de către Parlament, în lectură finală, relatează MOLDPRES.

Potrivit documentului, Societatea pe Acțiuni „Barza Albă”, bunurile întreprinderii și sălile de degustare au fost declarate obiective ale patrimoniului cultural-național. Excepție fac utilajul pentru producție și divinurile aflate la maturare sau depozitare. De asemenea, bunurile imobile ale întreprinderii vor fi incluse în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Proiectul mai prevede restituirea dreptului exclusiv de utilizare a mărcii „Barza Albă”.

Istoria întreprinderii „Barza Albă” din municipiul Bălți a demarat în 1944. Compania și-a început activitatea cu o unitate mică de prelucrare a strugurilor, amplasată la periferia orașului. În prezent aceasta dispune de un potențial de producție performant și un portofoliu reprezentativ de divinuri cu o vârstă de la 3 până la 50 de ani. Produsele întreprinderii au fost distinse la numeroase expoziții internaționale și concursuri de degustare cu peste 150 de medalii, dintre care 80 sunt de aur, 10 - „Grand Prix”, precum și cu Premiul „Star AWORD”, pentru merite deosebite în domeniul calității.

În prezent sunt două întreprinderi vinicole care au statut de patrimoniu cultural al țării –  Combinatul de Vinuri „Cricova” și Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”.

img22005640

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!