ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost lansat Serviciul guvernamental de livrare MDelivery

16:07 | 28.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Serviciul guvernamental de livrare (MDelivery) a fost astăzi lansat oficial. Acesta are drept scop oferirea autorităților, instituțiilor publice și prestatorilor de servicii publice a unei soluții tehnice eficiente, fiabile și moderne, care urmează a fi utilizată în calitate de mecanism unic de livrare fizică a rezultatelor prestării serviciilor publice către beneficiari, transmite MOLDPRES.

Urmare a dezvoltării acestui concept, cetățenii Republicii Moldova vor putea comanda livrarea rezultatului serviciului public solicitat la locul de trai și nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la sediile instituțiilor de stat pentru a-și ridica actele sau certificatele de care au nevoie.

„În unele cazuri este necesar să mergem cu prezenţă fizică la instituţii, însă de acum înainte, în toată ţara şi în diaspora, va fi accesibilă şi opţiunea de a primi documentele acasă. Proiectul a fost pilotat în Leova, Teleneşti, Bălţi, Chişinău şi Criuleni şi a demonstrat cât e de important să fim respectuoşi cu timpul şi efortul cetăţenilor”, a declarat la evenimentul de inaugurare Prim-ministrul Natalia Gavriliţa.

Conceptul Serviciului guvernamental de livrare (MDelivery) a fost iniţiat de vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, fiind  prezentat în cadrul unei ședințe de Guvern din august 2021. „Este un rezultat semnificativ care confirmă prioritizarea digitalizării pentru actualul Executiv şi înseamnă mai multă libertate pentru cetăţeni. Mulţumesc echipei Băncii Mondiale în Republica Moldova care ne-a susţinut în procesul de realizare a acestui proiect”, a spus Iurie Țurcanu.

Platforma informațională MDelivery va fi dezvoltată, prin conexiunea celor trei subiecți: prestatorul serviciului public, în calitate de expeditor, beneficiarul serviciului public, în calitate de destinatar al livrării, și furnizorul de servicii poștale. Această platformă va diminua costurile pentru toate cele trei părți implicate și va eficientiza procesul de livrare a rezultatului serviciului public spre beneficiar.

Dezvoltarea și menținerea funcționalității serviciului guvernamental de livrare (MDelivery) s-a realizat din mijloacele Proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”. Costurile anuale pentru administrarea serviciului MDelivery se estimează la circa 400 de mii de lei (circa 20 de mii de euro) și vor fi acoperite din contul bugetului de stat, prin finanțarea centralizată a Instituției publice „Agenția de Guvernare Electronică”.

img22005653

img22005653

img22005653

img22005653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!