ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Victor Prohin a împlinit 80 de ani

06:56 | 02.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 oct. /MOLDPRES/. Prozatorul, publicistul, scenaristul și redactorul Victor Prohin, deţinător al medaliei „Mihai Eminescu”, îşi sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1942 în Vindrei, raionul Torbeevo, Republica Mordovia, Federaţia Rusă. De la vârsta de trei ani, Victor Prohin a crescut în satul Lencăuţi, raionul Ocnița, R. Moldova. A absolvit şcoala medie din satul Verejeni, raionul Ocniţa (1960), apoi Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1965). Victor Prohin a fost redactor la Radio Moldova, redactor-şef adjunct la revista „Chipăruş”, secretar de redacţie, redactor-șef adjunct la revista „Nistru” - „Basarabia”, şef de secţie la ziarul „Moldova Suverană”. Din 2002 este secretar responsabil la revista pentru copii „Alunelul”.

Potrivit ”Calendarului  Național”, debutează editorial în 1969 cu volumul pentru copii „Puiul de stea”. Urmează alte culegeri de nuvele pentru cititori de toate vârstele: „Supracotoi” (1970), „Oraşul fără nume” (1972), „Olimpia” (1976), „S-a copt frunza” (1979), „Fântânile cresc în adânc” (1984), „Noi doi şi bunelul” (1984) ș.a. Este alcătuitor al mai multor antologii de proză: „Pară mălăiață” (1984), „Antologia prozei sovietice moldoveneşti” (1984, în colaborare) „Dacă ar fi mânzul fotograf” (2002) etc. O parte din scrierile sale au fost traduse în letonă, lituaniană, estonă, bulgară, rusă. Unele nuvele sunt incluse în culegeri colective de proză, editate la Kiev, Tallinn (Estonia), Plovdiv (Bulgaria).

A fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM (1985-1990). La ediţia a VI-a (2002) a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret de la Chişinău i s-a decernat Premiul „Pentru cea mai frumoasă revenire în lumea copiilor”, pentru cartea „Dacă ar fi mânzul fotograf”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1972) şi al Uniunii Scriitorilor din România (1994).

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, „Victor Prohin are o statură artistică cu mult mai mare decât modestia lui exemplară. El este un liric cu note epice, care se fac simţite în prozele sale scurte, dar dense şi prezentând studii de viaţă dramatice, care fac lectura agreabilă”.

img22007366

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!