ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a înregistrat o descreștere constantă a prețurilor la benzină şi motorină

10:45 | 07.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru joi, 8 decembrie, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de: 24,02 lei/litru (cca 1,25 euro) - pentru benzina COR 95 (- 25 bani); 24,10 lei/litru - pentru motorina standard (-27 bani), transmite MOLDPRES.

Astfel, instituţia atestă, pe parcursul ultimelor trei săptămâni, o scădere constantă a prețurilor la carburanți la bursele internaționale, fapt care se reflecta și în prețurile la pompă calculate de ANRE.

„Pe parcursul acestui an nivelul de referință pe plan internațional al petrolului a atins cele mai scăzute cotații. Și asta se întâmplă în pofida relaxării restricțiilor de COVID în China care este principalul importator de țiței sau intrarea în vigoare a plafonării prețului și embargoului european asupra petrolului rusesc. Potrivit Trading Economics, acest fapt se datorează parțial scăderii cererii de petrol la nivel global condiționată de temerile tot mai mari a unei posibile recesiuni a economiei mondiale, cauzată de inflația constantă ridicată care afectează tot mai mult cheltuielile de consum”, indică ANRE.

În baza acestor evoluții, precum și a Metodologiei aplicate de ANRE, doar pe parcursul a ultimelor trei săptămâni, prețul la benzina COR 95 a scăzut cu 2,84 lei/litru, ceea ce constituie 10,6%, iar la motorina standard cu 3,05 lei/litru sau cu 11,22%.

Foto simbol

img22009376

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!