ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost inaugurată prima ediție a Festivalului filmului chinezesc

07:22 | 13.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. La Cineplex Loteanu din Chișinău a avut loc ieri inaugurarea oficială a primei ediții a Festivalului de film chinezesc, dedicată aniversării a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-chineze, informează MOLDPRES.

Festivalul a fost organizat de Guang Hua Cultures et Media și Ambasada Republicii Populare Chineze în R. Moldova. 

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Yan Wenbin, a menționat că relațiile diplomatice dintre cele două țări sunt mereu în ascensiune. ”Astfel, timp de 30 de ani, aceste relații au cunoscut o  dezvoltare de amploare în diverse domenii, inclusiv în cel umanitar și cultural. Ambasada Chinei și eu personal, vom depune toate eforturile pentru a organiza diverse manifestări culturale, astfel încât relațiile noastre  de prietenie să fie cât mai puternice. Cinematografia este una dintre artele cele mai importante, care contribuie la realizarea acestui deziderat. Pentru acest festival au fost selectate 10 filme, realizate în ultimii ani. Sperăm că, prin aceste pelicule, cetățenii R. Moldova vor cunoaște mai bine China și poporul chinez”, a subliniat Ambasadorul Yan Wenbin.

Totodată, Zhang Xiaobai, președintele Guang Hua Cultures et Media, a afirmat că, în 2016, festivaluri de film chinezesc au fost lansate în Germania și Italia, inițiative care au jucat un rol activ în promovarea înțelegerii reciproce și a prieteniei între chinezi, germani și italieni. ”Succesul din aceste țări ne-a învățat un lucru: festivalurile de film sunt esențiale în promovarea înțelegerii și aprecierii reciproce între oameni din țări diferite. Prietenia dintre oameni este cheia fundamentală a unor relații solide între state. Acum ne aflăm aici, la Chișinău, cu scopul de a folosi marele ecran pentru a permite poporului moldovean să înțeleagă istoria reformei chineze prin intermediul culturii noastre. Sperăm că aceasta va fi prima ediție a unei serii lungi de ediții ale Festivalului de film chinezesc în Republica Moldova și că va servi drept punte de legătură între pasionații de film și operatorii de cinematografie din cele două state", a mai spus Zhang Xiaobai.

În prima zi, a fost proiectată pelicula "Hold Your Hands" (”Ține-ți mâinile”), bazată pe istoria adevărată a eradicării sărăciei de către China într-un sat. Datorită poveștii sale fascinante, priceperii actorilor și coregrafiei impresionante, filmul a câștigat numeroase premii și aprecieri din partea juriilor de la numeroasele festivaluri de film la care a participat.

img22009554

img22009554

img22009554

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!