ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În acest an vor fi editate 47 de titluri de manuale școlare

18:15 | 18.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. În următoarele luni, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) va investi în dotarea a peste 60 de laboratoare digitale cu laptopuri, table interactive și mobilier. Totodată, în acest an vor fi editate 47 de titluri de manuale școlare, iar coeficientul de finanțare per elev va fi revizuit în 260 de instituții de învățământ cu predare în limba rusă, transmite MOLDPRES.

Prioritățile se conțin în proiectul Planului de activitate a Guvernului pentru anul 2023 și cel al Planului Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025, care au fost suspuse consultărilor publice.

Totodată, MEC își propune în 2023 să revizuiască mecanismele de finanțare a instituțiilor de învățământ, pentru a spori alocațiile acordate acestora și a îmbunătăți calitatea studiilor. O altă prioritate este dezvoltarea unor sisteme informaționale, precum e-admitere sau sistemul de raportare a cadrelor didactice, pentru a reduce birocrația din domeniu. 

O altă intervenție vizează dezvoltarea învățământului dual, atât în sistemul de învățământ profesional tehnic, cât și în cel universitar. În acest domeniu, de asemenea, va fi ajustată formula de finanțare a instituțiilor, se va investi în modernizarea bazei materiale și în acordarea de stimulente pentru cadrele didactice, urmând să fie majorate și bursele elevilor. 

În învățământul superior, se va pune accent pe corelarea programelor de studii cu cerințele pieței muncii. Astfel, în luna aprilie 2023, urmează a fi finalizat un studiu al traseului profesional al absolvenților de universități din Republica Moldova. „Acest studiu ne va spune în ce profesii pregătim absolvenți, pentru cine, ce salarii vor avea la prima angajare, scopul final fiind adaptarea studiilor universitare la cerințele pieței muncii”, a declarat Nadejda Velișco, secretar general al Ministerului Educației și Cercetării.

Foto: MEC

img23000375

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!