ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cercetătorii moldoveni vor avea acces la Arhiva Apostolică a Vaticanului

14:11 | 20.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Cercetătorii Agenției Naționale a Arhivelor (ANA) vor avea acces la Arhiva Apostolică a Vaticanului, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANA, ambasadorul R. Moldova pe lângă Sfântul Scaun, Alexandru Codreanu, a avut o întrevedere cu arhiepiscopul Angelo Vincenzo Zani, bibliotecar și arhivar al Sfintei Biserici Romane, Cesare Pasini, prefectul Bibliotecii Apostolice Vaticane și Sergio Pagano, prefectul Arhivei Apostolice Vaticane.

În cadrul întrevederii, ambasadorul a propus lansarea cooperării bilaterale cu instituțiile de profil din R. Moldova, inclusiv cu Biblioteca Națională și cu Agenția Națională a Arhivelor. Astfel, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a expediat o scrisoare prin care manifestă interesul în preluarea experienței de conservare și restaurare a patrimoniului arhivistic, inclusiv valorificarea documentelor păstrate în Arhiva Apostolică a Vaticanului.

În urma solicitării, arhiepiscopul Angelo Vincenzo Zani și Sergio Pagano și-au exprimat deschiderea pentru accesul cercetătorilor ANA la Arhiva Apostolică. Totodată, aceștia s-au arătat dispuși să aprobe accesul cercetătorii din țara noastră la arhivele deschise ale instituției, care poate fi efectuat în baza unei programări pe adresa www.archivioapostolicovaticano.va.

De asemenea, aceștia au anunțat că școlile specializate sunt deschise pentru cei interesați de studii aprofundate. Este vorba de Școala Vaticană de Biblioteconomie și Școala Vaticană de paleografie, diplomatică și studii de arhivă.

Biblioteca Apostolică Vaticană este biblioteca de stat a Sfântului Scaun, fiind una dintre cele mai vechi biblioteci din lume cu importante colecții de texte istorice. Arhiva Apostolică Vaticană funcționează mai mult de 400 de ani și este unul din cele mai importante și renumite centre de cercetare în lume.

Foto: facebook.com

img23000451

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!