ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Janis Mazeiks: „Este foarte important ca R. Moldova să evolueze în cele nouă domenii evidențiate de Comisia Europeană”

05:42 | 31.01.2023 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Janis Mazeiks, a acordat un interviu în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES pe subiecte de actualitate: parcursul de integrare europeană a țării, criza energetică și conflictul transnistrean.

MOLDPRES: În luna martie curent, Comisia Europeană urmează să evalueze modul de realizare a Planului de acțiuni pentru îndeplinirea celor nouă recomandări făcute Republicii Moldova la acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. Cât de pregătită este R. Moldova pentru această evaluare, care sunt cele mai importante reforme deja realizate și unde ar trebui să depună mai mult efort autoritățile de la Chișinău? Ce acțiuni urmează după această evaluare?

Janis Mazeiks: Evaluarea din luna martie curent va fi, cel mai probabil, una informală și nu va determina următorii pași pentru țară. Dar, desigur, este foarte important ca Republica Moldova să evolueze în toate cele nouă domenii evidențiate de Comisia Europeană. Este foarte bine că Guvernul a pregătit un plan de acțiuni pentru implementarea tuturor punctelor și sunt realizate mai multe măsuri pentru înfăptuirea acestora. Unele dintre prevederi sunt mai ușor de îndeplinit, iar altele necesită mai mult timp. Mă refer la reforma justiției sau condamnarea în instanțe a persoanelor care au fost implicate în acte de corupție. Totuși, cred că progresul este destul de stabil. Am văzut dorința și efortul președintelui, Guvernului și autorităților. UE susține menținerea ritmului schimbării, dar este foarte important să fie asigurată și calitatea. Cu alte cuvinte, dacă alegeți să realizați ceva repede sau să faceți cum se cuvine, mai bine să faceți asta puțin mai încet, pentru că nu suntem într-o cursă de viteză. De asemenea, procesul de evaluare a performanțelor R. Moldova nu ține doar de planul de acțiuni, pentru că planul de acțiuni este un document moldovenesc. Deci nu este ceva care ar fi o opinie a Comisiei Europene, dar este un punct de pornire foarte bun pentru noi, ca să putem înțelege ce face Guvernul de la Chișinău. Vom reflecta mai mult asupra acestui lucru în următorul raport de progres, care va fi publicat în octombrie anul curent. Până atunci va exista un document, care se pregătește în prezent, ce nu va fi focusat pe cei nouă pași, dar pe transpunerea acquis-ului Uniunii Europene, adică cât de bine legislația moldovenească corespunde cerințelor legislației UE în diferite domenii.

Constat că, activitatea Guvernului este deosebit de grea, întrucât se confruntă cu multiple crize. Criza refugiaților, criza energetică și dificultățile economice au pus o presiune suplimentară asupra resurselor limitate ale Executivului. Dar, în același timp, în aceste circumstanțe foarte dificile, existe elemente care, în mod paradoxal, facilitează procesul de integrare europeană. Domeniul energetic este un exemplu foarte bun, pentru că în toate aceste crize, Republica Moldova a accelerat integrarea în Uniunea Europeană în domeniul energetic. Țara este parte a Rețelei Energetice Europene, împreună cu Ucraina, din februarie 2022. A fost realizat un volum mare de lucru privind legislația. În mod similar, în ceea ce privește criza refugiaților, Guvernul a adoptat statutul temporar de protecție. Acest lucru este, de asemenea, relevant pentru implementarea acquis-ului UE. Aceste chestiuni, care sunt direct legate de multiplele crize, pot de asemenea să acorde susținere pentru statutul de candidat la integrarea în UE.

MOLDPRES: Un subiect actual rămâne a fi conflictul transnistrean. Cum vedeți evoluția acestuia și ce rol ar avea în procesul de integrare în UE?

Janis Mazeiks: Conlucrarea pe care o avem cu regiunea transnistreană este parte a activității pe care o avem cu R. Moldova în ansamblu. De exemplu, Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător vizează inclusiv regiunea transnistreană și vedem asta ca pe una din istoriile de succes, întrucât aproximativ o treime din exporturile efectuate de regiunea transnistreană merg spre UE. Deci, aceasta este o regiune care, de asemenea, este integrată în UE. Desigur, subiectul va fi relevant pentru următoarele etape de integrare și va fi necesar de a examina fiecare capitol de negociere. Între timp, este important să existe un dialog permanent între cele două maluri ale Nistrului pentru a rezolva chestiunile importante pentru viața oamenilor. Totodată, în ceea ce privește discuțiile asupra subiectelor mai majore, cum ar fi soluțiile politice, cel mai probabil nu este momentul oportun, pentru că dacă în procesul de negocieri 5+2, două părți sunt în război, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, nu este realist să ne așteptăm la realizarea unor chestiuni importante.

La această etapă, angajamentul nostru cu regiunea transnistreană vizează comerțul și realizarea măsurilor de promovare a încrederii. Există un set de proiecte direcționate spre ambele maluri ale Nistrului, pentru a promova încrederea între cetățeni și pentru a stabili contacte. Recent am participat la o ceremonie de acordare a distincțiilor unor oameni de afaceri de pe ambele maluri. Deseori acordăm granturi sau servicii de consiliere, există un HUB de afaceri la Tiraspol, pe care îl susținem. Deci, suportul nostru este acolo unde trebuie. Totuși, la această etapă, primordial este dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, pe care îl susținem.

MOLDPRES: Vicepremierul Andrei Spînu a declarat recent că R. Moldova are suficient gaz pentru a trece de această iarnă. Totuși, Guvernul planifică să achiziționeze gaz în continuare, pentru iarna următoare. Care ar fi cele mai bune opțiuni în acest sens, mă refer la țările de la care am putea achiziționa gazul, traseul de distribuție și prețul optim de achiziție?

Janis Mazeiks: Mai întâi de toate, este foarte important să recunoaștem progresul pe care țara l-a făcut în domeniul energetic. Pentru că a fost evident, în toamna anului trecut, că într-o situație similară crizei din 2021, țara a fost mult mai bine pregătită. Într-o situație cu reducerea livrărilor de gaze din partea Gazprom, lucru care nu a fost predictibil, sau limitarea a 30% din importurile de electricitate, întrucât Rusia bombarda infrastructura energetică ucraineană, Republica Moldova a reușit să asigure cetățenii cu gaz și electricitate. Asta înseamnă că, la această etapă, țara dispune de o reziliență mult mai bună decât cea pe care o avea acum un an. Aceasta datorită faptului că Guvernul acordă prioritate independenței și rezilienței energetice. Totodată, Uniunea Europeană și alți donatori internaționali au oferit foarte multă expertiză în acest domeniu pentru a crește capacitățile țării și a putea cumpăra electricitate și gaze naturale din alte surse. Cu referire la rezervele de gaz, aveți alternative reale și toată capacitatea necesară. Guvernul trebuie să analizeze opțiunile cele mai bune. Noi vom continua să vă acordăm expertiza necesară. Experții implicați în cumpărarea gazului dețin cunoștințele necesare privind sursele de procurare a gazului.           

Dacă ne referim la securitatea stocării gazului în Ucraina, experții ne-au relatat că această sursă este una sigură datorită organizării capacităților de stocare. Este foarte bine că Republica Moldova își diversifică sursele și asta este una din chestiunile cheie de care aveți nevoie pentru că una din probleme în 2021 a fost ca nu aveați rezerve sau alternative. Acum dețineți rezerve, o parte din acestea sunt stocate în Ucraina, o alta parte în România. Cu referire la Gazprom, din păcate, am văzut că acest concern este necredibil, deoarece a redus din livrările de gaz, ceea ce nu ar fi în concordanță cu contractul încheiat. Deci, trebuie  luat în considerare faptul că Gazprom este un partener de cooperare impredictibil și, de aceea, este necesar să existe alternative.

MOLDPRES: Odată cu declanșarea războiului din Ucraina și limitarea volumelor de gaze din partea Gazprom, în Republica Moldova a apărut problematica aprovizionării cu energie electrică. Cum am putea minimaliza riscurile de asigurare cu curent electric a țării noastre, care ar fi sursele optime de livrare, ținând cont de infrastructura rețelelor electrice și prețul de achiziție?

Janis Mazeiks: În ceea ce privește energia electrică, situația este similară cu cea a gazului. În primul rând, este important să fie diversificate sursele. Nu trebuie să contați pe o singură sursă, cum a fost în trecut, când totul se cumpăra de la MGRES. Acesta e un domeniu la care trebuie să se lucreze pentru că au existat limitări fizice în ceea ce privește cantitatea de energie care poate fi transportată din România. Există un proiect care prevede crearea altor interconectări cu România, ceea ce va îmbunătăți situația privind securitatea energetică. Cu cât mai mare este diversitatea surselor, cu atât mai puține pârghii vor exista pentru actorii externi de a influența țara, în cazul de față - Rusia să poată folosi anumite pârghii asupra R. Moldova. A doua direcție de activitate este să aveți mai multă producție internă. Dacă produceți electricitate în țară, cum ar fi energia din surse regenerabile, sunteți mai puțin dependenți de electricitatea care vine din afară și puteți face și niște economisiri. Totodată, dacă e vorba de energia regenerabilă, ajutați și clima. O altă direcție importantă este eficiența energetică. UE are o serie de proiecte prin care susține R. Moldova, întrucât multe clădiri sunt vechi și căldura nu se păstrează în interiorul acestora.             

MOLDPRES: La finele anului trecut, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni inclusiv împotriva fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, și a liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor. Statele UE sau organele de drept ale țărilor europene urmează să aprobe unele decizii similare în privința unor persoane cercetate pentru acte de corupție în țara noastră?

Janis Mazeiks: Uniunea Europeană activează conform unor reguli un pic diferite față de cele din Statele Unite sau Regatul Unit. UE deține anumite mecanisme de sancțiuni la nivel european, dar nu pentru corupție. La această etapă, sancțiunile sunt îndreptate împotriva unor țări concrete, este vorba de sancțiuni împotriva oficialilor ruși, companii ruse sau sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului. În prezent, se poartă o discuție între țările membre dacă ar trebui să existe mecanisme de sancțiuni și pentru corupție. Totuși, această discuție nu s-a finalizat și nu există un mecanism funcțional. În același timp, organele de drept din UE pot avea o cooperare strânsă cu autoritățile, procurorii și serviciile de investigație din R. Moldova pentru că există infracțiuni care vizează țările membre ale UE. Este vorba de mecanisme ce sunt deja în vigoare și vor putea fi dezvoltate în timp.

MOLDPRES: În septembrie 2022 s-a împlinit un an de când dețineți funcția de șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Care sunt principalele schimbări sesizate pe perioada mandatului dumneavoastră?

Janis Mazeiks: Cea mai mare schimbare a fost faptul că Republica Moldova a devenit o țară candidat pentru aderare la UE. Și nu doar că a devenit un stat candidat, dar și a lucrat foarte activ spre următoarea etapă pentru a ajunge la negocieri. Dar o schimbare cheie pe care am văzut-o a fost angajamentul autorităților pentru reforme. Am văzut cum o țară care se confruntă cu crize multiple are dorința și disponibilitatea de a continua lucrul pentru a aduce statul mai aproape de Uniunea Europeană. Cred că aceasta este schimbarea cea mai importantă. La fel, contează foarte mult ca acest ritm să se mențină întrucât etapa în care R. Moldova deține statutul de candidat la integrare în UE va dura câțiva ani, deoarece integrarea în UE este un proces gradual. De asemenea, este foarte important ca membrii societății să privească la UE ca la o structură ce le aduce beneficii lor și copiilor. S-a văzut cât de puternică este implicarea noastră în domeniul comerțului. Suntem cel mai mare partener comercial și de cooperare privind susținerea și dezvoltării țării, fie în economie sau în democrație, fie în comunitățile locale sau cele vulnerabile și cred că este foarte important să continuăm să realizăm aceste măsuri și în viitor.               

MOLDPRES: Domnule Ambasador Janis Mazeiks, vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu agenției noastre.

img23000730

img23000730

img23000730

img23000730

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!