ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de publicații în limba franceză a fost inaugurată la Biblioteca Națională

18:33 | 21.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM), în colaborare cu Universitatea Liberă Internațională din Moldova, a inaugurat astăzi o expoziție cu genericul „Nouvelles lectures en francais” („Noi publicații în limba franceză”), cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, informează MOLDPRES.

În cadrul manifestării, directorul BNRM, Elena Pintilei a menționat că expoziția inserează peste 300 de documente în limba franceză din domeniile: literatură, critică literară, lingvistică, cultură și civilizație franceză. De asemenea, au fost expuse ediții de referință, monografii, opere literare, documente editate în franceză pe teritoriul Republicii Moldova, recepționate prin achiziții, schimb internațional de publicații și donații de la diverși parteneri de dezvoltare ai Bibliotecii Naționale.

Potrivit sursei citate, expoziția își propune să evidențieze cele mai importante opere ale literaturii franceze contemporane; operele scriitorilor francezi laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură; operele scriitorilor francezi care au aniversări cu date rotunde în anul 2023; cărți pentru care s-au acordat premii literare franceze; operele autorilor francezi și francofoni cu renume internațional.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în Republica Moldova, Graham Paul, a apreciat expoziția, pe care a calificat-o ca fiind bogată și variată, subliniind totodată faptul că limba franceză nu aparține doar Franței, ci tuturor celor care o cunosc și o vorbesc.

În cadrul evenimentului, a fost prezentată și expoziția de tablouri „Roșu și negru”, create de Cezar Secrieru, pictor, consilier artistic ULIM, consacrată aniversării a 240 de ani de la nașterea lui Stendhal. În context, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că Cezar Secrieru este un poet în pictură. „El simte realitatea cu suflet de poet. Este ceva deosebit să fii poet în pictură. Nu în zadar și-a ales ca sursă de inspirație creația lui Stendhal. Totodată, aș vrea să mai amintesc aici afirmațiile lui Tudor Arghezi, care zicea că „limba franceză nu este o limbă - este un stil””, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, profesorul universitar Elena Prus, prorector ULIM, a făcut Bibliotecii Naționale o donație de carte în limba franceză.

Expoziția va fi deschisă până la 30 aprilie.

img23002277

img23002277

img23002277

img23002277

img23002277

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!