ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova va primi 211 milioane de dolari de la BIRD

14:46 | 31.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Un suport bugetar în valoare de 211 milioane de dolari va fi oferit Republicii Moldova de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Un proiect de hotărâre privind încheierea Acordului de finanțare în acest sens a fost aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri, comunică MOLDPRES.

Mijloacele financiare vor fi acordate în cadrul Programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare 2 (DPO)”. În total, Programul presupune un suport bugetar în sumă de 211 milioane de dolari SUA, dintre care circa 100 de milioane de dolari constituie împrumut de la BIRD, iar 111 milioane sunt sub formă de grant.

Programul conține opt subacțiuni ce țin de implementarea unor măsuri privind statutul refugiaților și integrarea lor în societate; managementul în situații de urgență, inclusiv din cauza afluxului de refugiați; consolidarea programului antisărăcie; creșterea eficienței energetice; consolidarea capacității fondului de garantare a depozitelor; consolidarea guvernanței întreprinderilor de stat; continuarea reorganizării sectorului feroviar și digitalizarea serviciilor pentru afaceri.

Împrumutul va fi oferit pentru 21 de ani, inclusiv o perioadă de grație de 3 ani, la o rată a dobânzii variabilă. Atât împrumutul, cât și grantul vor fi debursate într-o singură tranșă, după ratificarea Acordului de către Parlamentul Republicii Moldova.

Foto simbol

img23004400

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!