ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mult de jumătate din cheltuielile bugetului de stat reprezintă transferurile către alte bugete

15:23 | 31.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Circa 55,5% din cheltuielile bugetului de stat pentru anul 2022 reprezintă transferurile către alte bugete. Datele au fost prezentate în Raportul privind executarea bugetului de stat, discutat astăzi la ședința Guvernului, comunică MOLDPRES.

Raportul conține informații cu privire la executarea bugetului public național, precum și a bugetului de stat la venituri, cheltuieli, deficit și surse de finanțare a acestuia, datoria de stat și soldul bugetar.

Potrivit raportului, în anul 2022, la bugetul de stat au fost acumulate venituri în sumă de 59,2 miliarde de lei, cu 9,9 miliarde de lei mai mult față de prevederi. Cheltuielile au constituit 68,6 miliarde de lei, cu 14,5 miliarde de lei (26,7%) sub nivelul prevederilor anuale. Deficitul a fost executat în sumă de 9,3 miliarde de lei, față de volumul prevăzut în sumă de 14,6 miliarde de lei.

Din totalul cheltuielilor bugetului de stat, cca 44,5% sunt cheltuieli pentru programe și servicii finanțate de la bugetul de stat, iar 55,5% (38,1 miliarde de lei) reprezintă transferurile către alte bugete: bugetele locale, BASS și FAOAM.

În anul trecut, în bugetul de stat au fost debursate granturi pentru suport bugetar în sumă de 3,8 miliarde de lei și împrumuturi - 8,9 miliarde de lei.

Resursele primite din partea partenerilor externi, de rând cu resursele generale ale bugetului de stat, au fost direcționate pentru finanțarea cheltuielilor bugetare, inclusiv cele generate de crize, precum: compensarea diferenței de preț în factură pentru gaz, lumină și lemne – cca 3,7 miliarde de lei,  sporirea capacității de cumpărare a gazelor natural și energiei electrice de către SA Energocom – 9,3 miliarde lei, achitarea salariilor din bugetul de stat – 9 miliarde de lei, gestionarea crizei refugiaților – 469 milioane de lei, reparația drumurilor – 3 miliarde de lei, subvenționarea investițiilor în agricultură – 1,7 miliarde de lei, susținerea dezvoltării IMM-urilor – 346 milioane de lei, implementarea proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare, amenajare, iluminare stradală etc – 560 milioane de lei.

Pentru a menține puterea de cumpărare a populației din bugetul de stat au fost acordate: o plată unică cu caracter excepțional în mărime de 3000 lei pentru susținerea angajaților din instituțiile bugetare și o plată unică în mărime de 1500 lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, al căror cuantum nu depășește 5000 de lei.

Datoria de stat a constituit 94,7 miliarde de lei (34,7% din PIB), înregistrând o creștere de 2,6 p.p față de situația de la sfârșitul anului 2021.

Foto simbol

img23004402

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!