ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experți din SUA au prezentat recomandări pentru îmbunătățirea securității fizice și cibernetice a infrastructurii din R. Moldova

09:06 | 20.07.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Specialiștii Departamentului Energiei al SUA au efectuat un studiu al sectorului energetic din Republica Moldova și au formulat o serie de recomandări pentru întărirea securității fizice și cibernetice a infrastructurii critice, transmite MOLDPRES.

Potrivit specialistului în relații internaționale al departamentului sus-numit, Nathan Reich, recomandările au ca obiectiv prevenirea eventualelor atacuri asupra infrastructurii critice, în contextul crizei energetice și, în special, al războiului din Ucraina.

Recomandările acoperă cinci domenii – securitatea națională, investițiile străine, reducerea la zero a emisiilor nete de carbon, securitatea energetică regională și aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. La elaborarea studiului au participat două laboratoare naționale din Statele Unite, specializate în cercetări pe domeniul energiei.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a subliniat că documentul prevede trei scenarii, cel mai rău fiind sistarea totală a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, inclusiv pentru malul stâng al Nistrului.

Un studiu similar a fost elaborat în anul 2019 pentru operatorul național de sistem, Moldelectrica.

Foto: Ministerul Energiei

img23005775

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!