ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Asociația Judecătorilor a venit cu o reacție la deciziile CSJ și criticile în urma acestora

16:00 | 02.08.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a venit astăzi cu o reacție în urma deciziilor luate de Curtea Supremă de Justiție de reevaluarea unor candidați la funcția de membru în CSP și CSM, dar și a criticilor parvenite în urma acestora, comunică MOLDPRES.

Într-o postare pe pagina Asociației, membrii acesteia au subliniat importanța consolidării independenței sistemului judecătoresc și au accentuat „că influențele politice nu au loc în sfera justiției”.

„Într-o democrație funcțională, puterea judecătorească trebuie să fie complet independentă și să funcționeze fără niciun fel de interferențe politice sau externe. Aceasta reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea unei justiții corecte, imparțiale și echitabile pentru toți cetățenii. În acest context, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova reafirmă angajamentul său ferm față de principiile statului de drept și pentru asigurarea că justiția rămâne liberă de influențele politice. Susținem un proces de reformă judiciară care să consolideze independența instanțelor și să promoveze integritatea profesională a judecătorilor și procurorilor. Deciziile recente ale Curții Supreme de Justiție trebuie să fie analizate în cadrul legii și al procedurilor legale, fără a trage concluzii pripite sau a genera suspiciuni nejustificate. Suntem ferm convinși că fiecare caz trebuie tratat individual”, se spune în mesaj.

În ceea ce privește procesul de "pre-vetting"/"vetting", Asociația Judecătorilor din Republica Moldova  a precizat că acesta trebuie să fie realizat într-un mod transparent, echitabil și respectuos față de drepturile fundamentale ale persoanelor evaluate.

Ieri, Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a decis că mai mulți candidați la funcția de membru în CSP și CSM vor fi reevaluați. Aceste decizii au generat un val de critici din partea mai multor politicieni.

Foto simbol

img23006188

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!