ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova şi India vor intensifica volumul schimburilor comerciale cu produse agroalimentare

10:29 | 04.08.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Ţara noastră este interesată să consolideze și să aprofundeze relațiile moldo-indiene de colaborare în domenii de interes reciproc, cum ar fi agricultura și industriile de procesare, farmaceutică, textilă, domeniile energetic și turism, potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, care a întreprins în această săptămână o vizită de lucru în India şi a susţinut astăzi un briefing, pentru a anunţa rezultatele întrevederilor avute, transmite MOLDPRES.

„Nivelul de competitivitate al produselor agricole autohtone, diversitatea și calitatea acestora, a dus la faptul că în ultimii doi ani exporturile spre India s-au intensificat de câteva ori în raport cu perioada anului 2020. Or, înțelegerile stabilite sunt un pas important în realizarea întregului potențial comercial și investițional între țările noastre”, a menționat Vladimir Bolea.

Vicepremierul a avut la New Delhi o întâlnire cu ministrul de stat al Agriculturii și Bunăstării Fermierilor din India, Sushri Shobha Karandlaje. Oficialii au agreat inițierea și semnarea unui Memorandum de Înțelegere între state în domeniul agriculturii, pentru dezvoltarea unui mecanism instituțional de cooperare. Partea indusă a propus ca Guvernul moldovenesc să trimită propuneri de cooperare și în domeniul dezvoltării tehnologice.

Bolea a exprimat interesul Republicii Moldova pentru a exporta uleiuri vegetale în India și pentru importul de orez, de îngrășăminte și pesticide din India. Oficialul a subliniat că "Republica Moldova este candidată pentru a deveni stat membru al UE și s-a angajat să respecte standardele UE, prin urmare, produsele noastre sunt sigure pentru consum".

„Avem voinţă și aspirații politice comune de amplificare a dialogului bilateral. Vom examina toate modalităţile concrete pentru stimularea schimburilor comerciale bilaterale, precum și modalitățile de valorificare a oportunităţilor oferite de piaţa indusă pentru Republica Moldova. Ne-am asigurat de sprijinul necesar creșterii cooperării economice dintre țările noastre”, a relevat Vladimir Bolea.

În ultimii doi ani, valoarea exportului de produse autohtone pe piața indusă s-a majorat semnificativ. În anul 2022, cele mai mari cantități exportate în India au fost de mere și alte fructe sămânțoase în stare proaspătă, precum și de semințe de floarea-soarelui și sucuri. 

img23006236

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!