ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UTA GAGAUZ-YERI: Adunarea populară nu a aprobat structura și componenţa executivului propus de başcanul Guţul

14:04 | 04.08.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Membrii Adunării populare din UTA Gagauz-Yeri (APG), reuniţi astăzi în şedinţă, aşa şi n-au reuşit să examineze componenţa nominală a Comitetului executiv al autonomiei, propusă săptămâna trecută de başcanul Evghenia Guţul, transmite MOLDPRES.

Motivul enunţat a fost că „guvernatorul a comis o eroare la formarea structurii executivului, aceasta incluzând preşedinţii raioanelor Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti, pe când era nevoie să fie înscrise administraţiile raioanelor”.

„Ce va fi mai departe va decide Adunarea populară. Nu ştiu cum vor vota deputaţii, pentru ziua de astăzi a fost atât”, a comentat speakerul APG, Dmitri Constantinov.

În caz că executivul regiunii nu va fi aprobat din două încercări, atunci guvernatorul are dreptul să dizolve forul legislativ al autonomiei. Conform listei propuse, başcanul va avea trei viceguvernatori – Victor Petrov, Mihail Vlah şi Pavel Verejanu. Şeful aparatului başcanului va fi Iuri Cuzneţov. În acelaşi timp, unii dintre membrii executivului de la Comrat au rămas în funcţie. Lista membrilor executivului a fost prezentată pentru aprobare Adunării populare din UTA Gagauz-Yeri. Numirea noului executiv este prevăzută de lege, după ce în autonomie au avut loc alegerile başcanului.

Din dimineaţa zilei şi pe tot parcursul şedinţei, până aproape de ora 14.00, în faţa sediului APG a avut loc un miting al susţinătorilor başcanului Evghenia Guţul care au scandat împotriva Adunării populare, precum şi  împotriva guvernării ţării. Printre protestatari erau mulţi cetăţeni în etate şi minori. Astăzi, în zona de sud a ţării, inclusiv autonomia găgăuză, este activ Codul portocaliu de caniculă, cu valori termice ce oscilează în jur de 40 de grade Celsius.

Foto: gagauzinfo.md

img23006246

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!