ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ministrul de Externe al Statului Israel

17:00 | 08.08.2023 Categorie: Oficial

Chișinău, 8 aug. /MOLDPRES/. Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, l-a găzduit astăzi pe ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Eli Cohen, aceasta fiind prima vizita a unui oficial de asemenea rang din ultimii 12 ani, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Din partea delegație Statului Israel au făcut parte și Meir Porush, ministru al Afacerilor Ierusalimului și al Tradițiilor Evreiești și Eliyahu Revivo, membru al Knesset-ului (Parlamentului) din Statul Israel.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre o serie de proiecte și inițiative concrete. Ne dorim demararea negocierilor pentru un Acord de Liber Schimb, precum și pentru un acord bilateral privitor la reducerea tarifelor de roaming.

„Totodată, am salutat faptul că în perioada imediat următoare va avea loc semnarea acordului privind conversiunea permiselor de conducere.

Suntem dedicați creșterii comerțului bilateral și atragerii investițiilor israeliene în economia noastră. În acest sens, am invitat companiile aeriene din Israel să demareze zboruri spre și dinspre Republica Moldova. Pe lângă aceasta, suntem interesați de cooperarea în domeniul energiei, agriculturii, managementul apelor, transportului și securității”, a spus Nicu Popescu.

Miniștrii au discutat și despre diaspora moldovenească din Statul Israel, salutând în acest context finalizarea negocierilor unui protocol la acordul cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în anumite sectoare din Statul Israel, protocol ce va elimina intermediarii și plățile excesive, va reduce costurile procesului de angajare și va legaliza toate aspectele acestui proces.

Totodată, a fost abordat subiectul pelerinajului religios către localitatea Uman din Ucraina. În context, autoritățile vor oferi, în limita posibilităților, sprijinul necesar persoanelor care vor tranzita teritoriul Republicii Moldova, în coordonare cu partea ucraineană.

Colaborarea în domeniul justiției a fost, de asemenea, un subiect important pe agenda vizitei, ministerele relevante din cele două țări pregătindu-se deja să semneze un acord privind asistența juridică reciprocă, în interesul cetățenilor ambelor state.

„Am discutat despre situația de securitate din regiune, inclusiv războiul nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Am subliniat că Republica Moldova respectă integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei și condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea rusă. Am abordat și situația din Orientul Mijlociu, concentrându-ne pe procesul de pace și importanța dialogului pentru identificarea unei soluții de pace durabilă.

Am vorbit despre angajamentul Republicii Moldova în păstrarea memoriei victimelor Holocaustului și în combaterea manifestărilor antisemite, atât la nivel intern, cât și pe plan internațional. În încheierea vizitei, am depus flori împreună cu Ministrul Cohen la monumentul victimelor ghetoului evreiesc pentru a onora memoria evreilor care au suferit în urma tragicei perioade a ghetoului și a pogromului din Chișinău”, a conchis oficialul moldovean.

Foto: MAEIE

img23006302

img23006302

img23006302

img23006302

img23006302

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!