ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul de externe al Israelului:  „În viitorul apropiat, Israel și R. Moldova vor semna mai multe Acorduri”

17:07 | 08.08.2023 Categorie: Politică

Chișinău, 8 aug. /MOLDPRES/. În viitorul apropiat, Israel și Republica Moldova vor semna mai multe Acorduri ce vizează domenii importante de cooperare. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Eli Cohen, la Chișinău, în timpul unui briefing de presă susținut în comun cu omologul său moldovean, vicepremierul Nicu Popescu, informează MOLDPRES.

Oficialul israelian a subliniat că vizita de astăzi este una istorică. „Aceasta va dinamiza relațiile bilaterale. În perioada următoare, vor fi semnate mai multe Acorduri în diverse domenii. Totodată, ne dorim lansarea zborurilor între țările noastre, fapt care va contribui la dezvoltarea turismului și afacerilor. În prezent, R. Moldova trece printr-o perioadă complicată din cauza războiului din Ucraina. Israelul a susținut mereu suveranitatea și integritatea Ucrainei. Apreciem mult ospitalitatea și prietenia R. Moldova. Sunteți bineveniți mereu în Israel”, a spus Eli Cohen.

La rândul său, șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, a remarcat că vizita de astăzi reprezintă o ocazie importantă pentru consolidarea relațiilor bilaterale și va permite extinderea cooperării în diverse domenii.

„Împărțim aceleași valori democratice. Astăzi, am discutat despre proiecte și inițiative. Au fost lansate negocierile pentru semnarea unui Acord de liber schimb, fapt care va permite să creștem volumul de comerț cu statul Israel. Ne propunem să atragem investiții. În prezent, în țara noastră există 408 întreprinderi cu capital israelian, care au făcut investiții de circa 67 mln de lei. Totodată, ne dorim lansarea rutei aeriene Chișinău – Tel Aviv. Ne propunem să cooperăm în domeniul transporturilor și infrastructurii drumurilor, medicină, managementul apei. La fel, am discutat despre dimensiunea de securitate și apărare, conversiunea permiselor de conducere, despre cetățenii moldoveni care muncesc în Israel, liberalizarea tarifelor de roaming, realizarea reformei justiție în țara noastră”, a specificat Nicu Popescu.

În perioada 7-8 august, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Eli Cohen, efectuează o vizită de lucru în țara noastră. Oficialul va avea o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Prima și ultima vizită a unui ministru de Externe israelian în țara noastră a avut loc în anul 2011.

Foto: MOLDPRES

img23006305

img23006305

img23006305

img23006305

img23006305

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!