ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul ce prevede restituirea impozitelor agenților economici din UTA Găgăuzia a fost supus consultărilor

16:44 | 14.08.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Proiectul de lege ce prevede că restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome a fost consultat public. La discuții au participat deputați din Comisia economie, buget și finanțe și Comisia administrație publică și dezvoltare regională, deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Olga Golban, alți oficiali, comunică MOLDPRES.

Conform mecanismului propus, în cazul în care după încheierea exercițiului bugetar, suma restituirilor la impozite și taxe depășește suma încasărilor, atunci diferența va fi compensată prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat în anul bugetar următor.

„Esența proiectului este să avem mai multă corectitudine și echitate în administrarea fiscală între diferite localități din țară. Încercăm să creăm condiții pentru un compromis rezonabil în societate și între regiuni”, a menționat unul dintre autorii proiectului de lege, Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Propunerile formulate în cadrul consultărilor urmează a fi discutate de către autorii inițiativei în pregătirea proiectului de lege pentru lectura a doua. Guvernul a propus, în avizul aprobat, ca respectiva lege să intre în vigoare la 1 octombrie 2023.

Conform informațiilor oficiale, sumele TVA restituite din bugetul de stat sunt în continuă creștere și, doar în ultimii cinci ani, bugetul de stat a rambursat peste 640 de milioane de lei (32 mln de euro) în calitate de sumă TVA către UTAG.

Foto: Parlament

img23006450

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!