ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la începutul anului, agricultorii au primit subvenții de peste 1,93 miliarde de lei

10:29 | 16.08.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. De la începutul anului și până în prezent, pe conturile agricultorilor au ajuns peste 1,93 miliarde de lei (96,5 mln de euro) sub formă de subvenții, ceea ce constituie cu 17% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, transmite MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), cei mai mulți agricultori investesc în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare, cea ce constituie 18% din valoarea subvențiilor achitate, sau circa 200 mln de lei. Suma de circa 213 mln de lei este acordată pentru rambursarea ratei la creditele accesate, iar pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol statul a debursat circa 160 mln de lei.

Alte 10% din suma subvențiilor achitate, sau 100 mln de lei, au fost direcționate pentru revitalizarea sectorului zootehnic, iar subvențiile solicitate pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive reprezintă circa 96 mln de lei.

În prezent, din totalul celor 10864 de cereri de solicitare a subvenției depuse în anul 2022, AIPA mai are în proces de examinare doar 704 dosare. Dintre acestea, 294 cereri nu pot fi examinate, întrucât solicitanții trebuie să completeze dosarele cu acte adiționale.

AIPA a anunțat că recepționează în prezent cereri pentru subvenționarea măsurilor complementare și pentru acciza la motorină. Astfel, până la 30 septembrie curent, fermierii pot depune cereri de solicitare a subvențiilor pentru motorina achiziționată în perioada 30 iunie-30 septembrie a.c. Măsurile complementare de subvenționare includ stimularea accesării creditelor investiționale sau pentru mijloace circulante, stimularea activităților de promovare, stimularea utilizării sistemelor de irigare, dezvoltarea agriculturii ecologice, implementarea bunelor practici agricole, defrișarea plantațiilor multianuale, servicii de consiliere și formare în agricultură, stimularea asocierii în grupuri de producători.

Foto simbol

img23006479

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!