ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va redirecționa pentru cooperarea cu Moldova și Ucraina 135 de mln de euro

09:55 | 17.08.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Comisia Europeană a anunțat că va redirecționa suma de 135 de mln de euro pentru a consolida cooperarea cu Republica Moldova și Ucraina. Fondurile erau destinate inițial pentru programe cu Rusia și Belarus, transmite MOLDPRES.

Fondurile provin din Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională și fuseseră alocate programelor Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus. Ca rezultat al deciziei Comisiei Europene, banii urmează a fi folosiți pentru alte programe Interreg cu Ucraina și Republica Moldova, în aceeași perioadă.

Comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, a declarat că „decizia de a anula cooperarea preconizată inițial cu Rusia și Belarus prin programele Interreg este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”. 

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, banii vor fi utilizați pentru finanțarea unor activități diverse, cum ar fi așa-numitele „coridoare de solidaritate”, prin care UE ajută Ucraina să-și exporte cerealele, dezvoltarea unor legături de transport transfrontalier, servicii de sănătate, proiecte de educație și de incluziune socială, precum și consolidarea capacităților instituționale ale autorităților publice din Republica Moldova și Ucraina.

Foto simbol 

img23006508

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!