ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu: „Reuniunea Diplomației 2023 a constituit o excelentă oportunitate pentru a evalua progresele noastre în acest an”

17:46 | 17.08.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. În cea de-a doua zi a reuniunii diplomației, MAEIE l-a găzduit pe prim-ministrul Dorin Recean, care le-a vorbit ambasadorilor despre agenda guvernamentală și procesul de reformă din țara noastră, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

În acest sens, a fost subliniată importanța promovării obiectivului de aderare la Uniunea Europeană și consolidarea cooperării cu statele membre ale UE în domeniul politic, comercial-economic și al securității. Totodată, au fost evidențiate măsurile concrete adoptate de autorități pentru consolidarea sectorului economic, promovarea inovației și îmbunătățirea climatului investițional. Prin aceste demersuri, Republica Moldova își propune să creeze un cadru propice pentru o dezvoltare durabilă și prosperă, în beneficiul cetățenilor săi. În context, ambasadorii au fost încurajați să promoveze activ Republica Moldova în calitate de destinație atractivă pentru investitorii străini.

Totodată, șefii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare au participat la panelul de discuții cu privire la „Moldova Support Platform”, moderat de Sergiu Mihov, șeful Direcției cooperare bilaterală. În calitate de invitați au fost prezenți Artur Mija, secretarul general al Guvernului și Cristina Gherasimov, consiliera președintelui Republicii Moldova în domeniul politicii externe și integrării europene.

Gestionarea afacerilor consulare a fost titlul panelului de discuții moderat de secretarul general al MAEIE, Mihai Mîțu, cu participarea directorului Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu și directorului Agenției pentru Guvernare Electronică, Olga Tumuruc.

Prioritatea autorităților este de a simplifica interacțiunea cu statul, prin intermediul digitalizării serviciilor consulare. De asemenea, vor continua eforturile de negociere și semnare a unor acorduri pentru a spori nivelul de protecție a cetățenilor noștri.

„Reuniunea Diplomației 2023 a constituit o excelentă oportunitate pentru a evalua progresele noastre în acest an, dar și pentru a identifica aspectele ce necesită îmbunătățiri în perioada imediat următoare.

Suntem determinați să utilizăm fiecare oportunitate pentru a sublinia capacitățile țării noastre, cu scopul de a atrage investiții și de a asigura un viitor mai prosper pentru întreaga populație a Republicii Moldova. Acest viitor, fără îndoială, va fi în cadrul Uniunii Europene”, a conchis ministrul de externe Nicu Popescu.

De asemenea, în marja reuniunii ambasadorilor, vicepremierul Nicu Popescu a oferit declarații de presă în care s-a referit la cele mai importante teme abordate în timpul reuniunii, inclusiv la gradul de implementare a celor nouă recomandări, reușitele diplomației economice, exportul de mărfuri în UE dar și explorarea noilor piețe de desfacere.

Foto: MAEIE

img23006534

img23006534

img23006534

img23006534

img23006534

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!